Опозиција у Козарској Дубици тврди да локална Скупштина ради незаконито: Мишљење министарства мртво слово на папиру

Дарко Момић
Опозиција у Козарској Дубици тврди да локална Скупштина ради незаконито: Мишљење министарства мртво слово на папиру

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Одборници опозиције у Скупштини општине Козарска Дубица тврде да локални парламент ради нелегално и незаконито, зато што није конституисан у складу са законом и мишљењем Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Наши саговорници објашњавају да конститутивна сједница СО Козарска Дубица, која је започела 28. јануара, а њен наставак одржан 12. фебруара, није окончана у складу са мишљењем ресорног министарства.

Вршилац предсједника дубичког СДС-а Никола Злојутро прецизира да је конститутивној сједници предсједавао најстарији одборник Душан Дрљић, који је изабран као кандидат ДНС-а, али је у међувремену са још тројицом одборника напустио ту странку и приклонио се Народној партији Српске Дарка Бањца, бившег генералног секретара ДНС-а и предсједника дубичког одбора те странке.

- Дрљић је прекинуо конститутивну сједницу и заједно са још тројицом одборника прелетача из ДНС-а у НПС је напустио. Већина коју је на тој сједници чинило девет одборника СНСД-а, четири ДНС-а, два СП-а и одборник НДП-а је наставила сједницу и за предсједника СО тајним гласањем изабрала Синишу Злокапу из СНСД-а - објашњава Злојутро за “Глас Српске”.

Он истиче да је на тој сједници једногласно донесен закључак да је предсједавајући радног предсједништва Душан Дрљић прекршио одредбе Статута и Пословника СО Козарска Дубица.

- Послије тога је на иницијативу Дарка Бањца тражено мишљење ресорног министарства и министарка Сенка Јујић је дала мишљење супротно поменутом закључку и навела да је “потребно да Душан Дрљић, који је прекинуо сједницу, у што краћем року закаже наставак конститутивне сједнице да би биле отклоњене утврђене незаконитости”. Међутим, то никада није урађено, што значи да је потпуно игнорисано мишљење министарства - каже Злојутро.

Он додаје да су Клуб одборника ДНС-а у међувремену напустила још три одборника и приступила НПС-у, који је формирао скупштинску већину са СНСД-ом, СП-ом и НДП-ом, истичући да је само Драган Брдар остао одборник ДНС-а, који није дио нове већине у Козарској Дубици.

Шеф Клуба одборника ПДП-а Чедомир Бабић каже да су све одлуке донесене на првој редовној сједници СО Козарска Дубица, која је одржана у понедјељак, нелегалне и незаконите.

- Конститутивна сједница није одржана и окончана у складу са законом и то је јасно наведено у мишљењу ресорног министарства. Нажалост, то мишљење је остало мртво слово на папиру, а све што је урађено послије тога, па тако и сједница одржана у понедјељак коју они називају првом редовном сједницом, урађена је мимо закона - каже Бабић.

Он додаје да у ПДП-у неће сједити скрштених руку и мирно гледати на утврђене неправилности и незаконитости којима се руши и локална Скупштина, али и институције Републике Српске.

С друге стране, шеф НПС-а Дарко Бањац кога дубичка опозиција оптужује да стоји иза, како тврде, свих почињених незаконитости, каже да свако треба да ради свој посао.

- Постоје надлежни органи и ко год сматра да је нешто урађено незаконито, има право и могућност да им се обрати - каже кратко Бањац за “Глас Српске”. До закључења овог броја нашег листа нисмо добили одговор из Министарства управе и локалне самоуправе РС шта ће предузети поводом тврдњи дубичке опозиције да СО Козарска Дубица није конституисана на законит начин и у складу са мишљењем ресорног министарства.

Прелетач

Сједницу СО Козарска Дубица, која је одржана у понедјељак, обиљежило је и прелијетање дотадашњег предсједника дубичког СДС-а Озрена Бурсаћа у редове НПС-а Дарка Бањца.

- Лош потез појединца понекада унесе велику сумњу и у цијело друштво. Потез Озрена Бурсаћа није идеолошки и нимало патриотски, већ уско везан искључиво за његов лични интерес - каже Никола Злојутро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана