Онлајн настава у Костајници и Приједору до даљег

Данијела Бајић
Онлајн настава у Костајници и Приједору до даљег

КОСТАЈНИЦА, ПРИЈЕДОР - Ђаци школа у Костајници и Приједору оштећених у разорном земљотресу који је крајем децембра погодио Петрињу у Хрватској наставу на даљину пратиће до даљег, јер санација тих објеката још није почела.

Директорица Средњошколског центра из Костајнице Јелена Јаћимовић Јањетовић рекла је за “Глас Српске” да су првобитно од ресорног министарства тражили сагласност за спровођење наставе на даљину до 8. фебруара надајући се да ће објекат бити саниран до тада.

- С обзиром на то да радови још нису ни почели, ђаци ће наставу на даљину пратити сигурно до 20. фебруара - казала је Јаћимовић Јањетовић и подсјетила да на повратак у клупе чека 126 ђака, који тренутно наставу прате путем школске интернет странице, “вајбер” групе и апликације “Гугл класрум”.

Додала је да, према процјенама стручњака, за санацију треба најмање 78.000 марака, што општина Костајница није у могућности да сама издвоји.

На почетак санације дијела објекта чекају и ђаци приједорске Гимназије “Свети Сава”, који у школу долазе наизмјенично, јер је у земљотресу оштећена зграда, тако да други спрат није услован за извођење наставе.

- С обзиром на то да немамо довољно учионица, наставу сваке седмице једно одјељење прати од куће и тако се ротирају. За хитну санацију крова, димњака и горњег спрата потребно је најмање 25.000 марака. Локална заједница је уплатила дио новца, али то није довољно - казао је  директор приједорске Гимназије Вељко Јањетовић.

Директор ОШ “Никола Тесла” у Дервенти Љубиша Ђурић рекао је да ђаци ове школе наставу и даље прате у просторијама Средњошколског центра Дервента, јер обнова њиховог објекта још није почела.

- Управа школе је свакодневно у објекту, међутим нико не жели да одговара за ђаке у случају новог земљотреса, јер школска зграда стара 120 година, а немогуће је предвидјети да ли ће се и кад тло поново затрести. Све док зграда не буде 100 одсто сигурна, ђаци неће боравити у њој - казао је Ђурић.

Министарство просвјете и културе РС је, како су истакли, упутило захтјев јединицама локалне самоуправе и основним школама да изврше процјену оштећености објеката, као и стање безбједности те доставе оквирни износ средстава неопходних за санирање оштећења која могу довести до угрожавања безбједности боравка у школама.

Сагласност за организовање наставе на даљину за период од 1. до 5. фебруара, од ресорног министарства затражила је, између осталог, ОШ “Десанка Максимовић” Оштра Лука за подручна одјељења Усорци и Батковци, док се не изврши преглед школских објеката од стране стручне комисије која треба да утврди да ли су објекти безбједни за одвијање наставе.

-  Ђаци подручног одјељења ОШ “Прва основна школа” Сребреница у Поточарима ову седмицу прате онлајн наставу због извођења радова на санацији котлова - нагласили су у министарству.

Утопљавање

Ђаци школа које су друго полугодиште започеле са наставом на даљину због санације објеката у оквиру пројекта “Енергетска ефикасност” вратили су се у клупе. Директор ОШ “Десанка Максимовић” Станари Александар Ристић истакао је да су се ђаци у школу вратили у понедјељак, те да је остало још неколико ситница да се заврши комплетна санација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана