Окрутна судбина Зорића из Дервенте: Живот у контејнеру лакши уз помоћ добрих људи

Милош Васиљевић
Окрутна судбина Зорића из Дервенте: Живот у контејнеру лакши уз помоћ добрих људи

ДЕРВЕНТА - Неусловни лимени контејнер дом је Мике Зорић и њене кћерке Мирјане. Рођене Петровчане вихор рата са вјековног огњишта протјерао је у Дервенту, а након смрти главе куће Мирка остале су саме и препуштене окрутној судбини, због чега им је помоћ хуманиста пријеко потребна.

То је препознао и бањалучки хуманитарац Милан Савановић, који је покренуо акцију да би скромној мајци и кћерки притекли у помоћ. Иако оне ништа не траже, већ се одазвао велики број хуманиста, прича Савановић за “Глас Српске”.

- И раније смо обилазили породицу Зорић, а када се глава куће Мирко прије три године упокојио ствари постају сложеније. Док је био жив, обећао сам му да никада нећу заборавити његову породицу. У тешкој су ситуацији, Мика је била заробљена у логору, мучена а повријеђена јој је кичма. Њих двије живе у том контејнеру, што је испод свих услова достојних човјека - рекао је Савановић.

Јавља се, каже, пуно хуманиста, донирају гардеробу, храну, хигијену, неко и уплаћује новац.

- Обавеза свих нас је да се укључимо и помогнемо колико можемо, не смијемо затворити очи пред оваквим судбинама - казао је Савановић.

Велику захвалност Зорићи упућују свима који су се укључили у ову акцију.

- Свака помоћ добро нам дође. Храна је увијек потребна, имала сам нешто дугова па смо већину успјели да вратимо - наглашава Мирјана за “Глас” истичући да са првим прољећним данима има прилику да заради нешто новца на дневницу, јер примања која имају од Центра за социјални рад често једва покрију трошкове за лијекове и одласке љекару, јер мајка, која има проблем са притиском, шећером, али и срцем, често мора на прегледе.

Како каже, не бира послове, јер гдје год поштено може зарадити новац заврне рукаве.

- Зову људи да радим када крече кућу, да почистим просторије, али и током радова на имању, крчим грање. Дају ми 20 марака или више, све зависи од тога колико посла буде. Има добрих људи на сваком кораку - казала је Мирјана додајући да стални посао није успјела да нађе, јер нема завршену школу.

Иако су скромне и оптимистичног размишљања, животарење у контејнеру из дана у дан све је теже.

- Сувишно је било шта рећи за живот у контејнеру. Немамо купатило, патимо се од када је тата умро, о мајци се бринем како умијем, али с надом да ће сутра бити боље - казала је Мирјана.

Сви који желе помоћи Зорићима могу то урадити и уплатом на број текућег рачуна у Новој банци: 5553000049981446 на име Зорић Мика.

Солидарност

Савановић наглашава да хуманост и солидарност не смије никада умријети у нама, јер ако она нестане, нестаће и нас као народа.

- Мирко Зорић био је борац прве категорије Војске РС. Из Петровца је дошао да ратује за Српску, три пута је рањен и да његова породица остане у контејнеру је тужно. Увијек крећем од себе, први сам крив, па сви остали, али кад би сви дали свој допринос, мислим да не би било гладних и људи на улици - истакао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана