Око хиљаду Срба на освештању "Лазиног конака" код Ливна

Срна
Око хиљаду Срба на освештању "Лазиног конака" код Ливна

ЛИВНО - Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије освештао је данас "Лазин конак" поред Храма Успења Пресвете Богородице у српском селу Губин код Ливна, а свечаности је присуствовало око хиљаду Срба.

Конак носи назив по покојном Лази Пајчину, умјетнику који је преминуо прошле године, а бескрајно је волио Губин, Крајину и своју Динару.


Владика Сергије изјавио је Срни да се на овај дан традиционално окупљају становници губинске парохије, што су учинили и данас и показали да не заборављају огњишта и своју вјеру.

"Тешка су времена, али увијек позивам народ да долази, да обнавља своја огњишта и да се враћа у завичај", рекао је владика Сергије.

Кумови на освештању "Лазиног конака" били су Мирко Пајчин, Недељко, Милан и Обрад Вуковљак.

Један од кумова Недељко Вуковљак, члан Удружења "Огњиште" из Губина које је покренуло и изградњу конака, рекао је Срни да ће конак служити за окупљање расељених мјештана из губинске парохије.

Ово догађају присуствовао је и директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић који је даровао 5.000 КМ за опремање "Лазиног конака", а Епархија бихаћко-петровачка 10.000 КМ.

Светој архијерејској литургији и освештању конака присуствовали су и генерални конзул Србије из Мостара Васо Гујић, начелник општине Босанско Грахово Урош Ђуран, представници Републичког секретеријата за избјегла и расељена лица, те велики број расељених мјештана из губинске парохије, као и пријатеља из Србије и Далмације.

У село Губин код Ливна послије рата вратило се 20 мјештана, махом старијих. Велики број некадашњих становника Губина расељен је широм свијета, а у завичају, који не заборављају, традиционално се окупљају крајем августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана