Окљеша: Лоше стање у жаришту афричке куге

Срна, ГС
Окљеша: Лоше стање у жаришту афричке куге

БИЈЕЉИНА - Стање затечено данас у Бијељини, која је жариште афричке куге свиња, је лоше јер јама за еутаназиране животиње у насељу Чађавица није обезбијеђена, а дезинфекционе баријере нису натопљене и разбацане су около, изјавила је Срни помоћник министра за ресор ветеринарства Драгана Окљеша.

- Ситуација је лоша, на терен смо дошли да видимо како се спроводе мјере и оно на шта смо наишли нису баш лијепи призори, али ту смо да пружимо подршку и помоћ локалном кризном центру у свему за шта нам се обрате -рекла је Окљеша.

Окљеша, која предводи делегацију Републичког кризног центра, рекла је да је у току састанак са представницима локалног кризног центра у Бијељини.

-Видјећемо какве су даље активности и какви су проблеми са којима се они сусрећу - навела је Окљеша.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић  рекао је јуче да је незадовољан радом бијељинског кризног центра, јер на терену не спроводи прописане мјере за сузбијање афричке куге свиња, због чега најављује ригорозне контроле и пријети кривичним пријавама.

 Минић истиче да на подручју Бијељине постоји 51 жариште афричке куге свиња, од чега је санирано 46 и уклоњено 1.630 животиња те да упркос таквој ситуацији нико из Бијељине није затражио помоћ министарства и Владе Српске, иако им је она понуђена.

- Понашају се као да се ништа не догађа. На терену биосигурносне баријере изгледају као да је неко селио намјештај па му испале двије суве спужве које немају сврху. Нема никаквог обиљежја које упућује на то да је ријеч о дезинфекцији, нема рада Комуналне полиције, по неколико дана се чека на одвоз угинулих животиња - тврди Минић.

Минић наводи да постоје и информације да се врши препродаја и превоз свиња те да долазе накупци из ФБиХ, за чим нема потребе, јер је Влада РС све ово спремно дочекала одлукама и уредбама из 2019. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана