Одстрел срндаћа завршио на суду

Анита Јанковић
Одстрел срндаћа завршио на суду

Кнежево - Предсједник Ловачког удружења "Чемерница" из Кнежева Драго Поповић тврди да је републичка инспекција без основа казнила ово удружење са 7.300 марака због одстрела срндаћа, док из Инспектората казну објашњавају утврђеним пропустима.

Према Поповићевим ријечима, инспекција је овом удружењу изрекла казну иако, како каже, није учињен никакав пропуст.

- Инспектор је написао прекршајни налог, јер нисмо оцијенили трофеј иако је ловац који је уловио срндаћа све платио. Удружење је кажњено са 6.000 КМ, ловац са 1.000, а ја као одговорно лице морао сам да платим 300 КМ - рекао је он.

Поповић истиче да Законом о лову није прецизирано у којем периоду треба да буде обављена процјена трофеја, те да је остављен рок од једне ловне године да то буде учињено.

- Видио сам да нема законског упоришта за казну па сам све предао суду на одлучивање. Немам ништа против контроле, али инспекција је послата из освете, јер сам позвао полицију. Права адреса је била Шумско газдинство "Чемерница" којем је због криволова нанесена штета од око 26.000 КМ - рекао је Поповић.

Он појашњава да је позадина ових дешавања криволов који се десио средином јануара на подручју ШГ "Чемерница" када су одстријељене четири свиње и вепар капиталац.

- Нисам знао да ли се то десило у привредном ловишту којим управља Шумско газдинство или у нашем, комерцијалном ловишту. Зато сам звао полицију која је утврдила да су свиње убијене у привредном ловишту и ко су криволовци - прича Поповић.

Он тврди да међу особама које су незаконито одстријелиле дивљач има и чланова Ловачког удружења и Газдинства "Чемерница", а то потврђују и фотографије које посједује.

У Инспекторату РС кажу да је контрола Ловачког удружења "Чемерница" обављена у складу са годишњим планом, а не по пријави.

- Инспекција је у фебруару обишла ЛУ "Чемерница" и ШГ "Чемерница" како би утврдила да ли поштују Закон о ловству. Инспектори су уочили да у књигу евиденција трофејних листова ЛУ "Чемерница" у 2016/2017. години није ништа уписано, јер према изјави секретара тог удружења, није ни било улова трофејне дивљачи иако је инспектор открио да је у септембру 2016. године одстријељен срндаћ - рекла је портпаролка Инспектората Душанка Макивић.

Она је додала да је приликом контроле ШГ "Чемерница" утврђено да у законском року није уплаћена накнада за коришћење ловног фонда у износу од десет одсто од укупне вриједности дивљачи планиране за одстрел.

- Инспектор је наложио да буде уплаћена накнада, што је газдинство и учинило - рекла је Макивићева и поновила да криволов није био повод инспекцијске контроле.

Криволов

У Инспекторату РС истичу да је спречавање криволова задатак ловочуварске службе, а сви корисници ловишта прије конкурисања за додјелу ловишта морају имати и формирану ловочуварску службу.

- Спровођење истраге због криволова је у надлежности истражних органа који треба да прикупе доказе, а у конкретном случају, полиција у Кнежеву је већ обавијештена. Инспектор према ловцима, односно криволовцима може предузимати мјере само уколико их затекне како бесправно лове - појаснила је Душанка Макивић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана