Одржано вече сјећања на лик и дјело Жељка Смолића Смоле

Срна
Одржано вече сјећања на лик и дјело Жељка Смолића Смоле

ПРЊАВОР - Читањем поезије и изложбом слика у Прњавору је одржано вече сјећања на лик и дјело књижевника Жељка Смолића Смоле, од чије је трагичне смрти прошло 26 година.

Предсједник Удружења писаца завичаја Прњавор Драгана Симић каже да се Смолић за живота истицао у многим областима стваралаштва - пјесништву, књижевности, сликарству, био је дугогодишњи сарадник и покретач омладинске емисије "Помак" у програму Радио Прњавора, а радио је и у дјечијем програму РТРС-а.

-Био је то човјек пун позитивне енергије, живот му се сводио на забаву и увесељавање других. Ми који смо га познавали вечерас смо се присјетили дана проведених у заједничком друштву, а приказане су и бројне видео-поруке које су нам послали његови пријатељи из иностранства - рекла је Симићева.

Посјетиоцима је представљено и његових пет књига, од чега четири за дјецу.

-Смола је имао неки свој свијет, ликови су му били имагинарни и читаоци их доживљавају на различите начине, а дјеца су вечерас у складу са својим схватањима извела неке од његових рецитација - рекла је Симићева.

Изложба која садржи неке од његових фотографија и радова биће отворена за посјетиоце у наредних 15 дана.

Смолић је као члан Удружења књижевника Републике Српске објавио збирке пјесама за дјецу - "Развезивање пупка", "Вилењаци и покварењаци", "Немогућа достигнућа" и "Златни рез" , а у прозном стваралаштву представио се романом за одрасле "Бал немирне реке".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана