Одржано вече гусала и епске поезије за обнову храма у бијељинској касарни

Срна
Одржано вече гусала и епске поезије за обнову храма у бијељинској касарни

Бијељина - У Центру за културу "Семберија" у Бијељини одржано је вече гусала и епске поезије за обнову Спомен-храма Светог великомученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских у бијељинској касарни.Вече гусала и епске поезије под називом "У част и спомен бесмртних хероја" организовало је Удружење дјеце погинулих бораца "Насљеђе".

Бранислав Шушљик из "Насљеђа" рекао је да је вече гусала и епске поезије организовано у сарадњи са Удружењем гуслара "Филип Вишњић" из Бијељине и Удружењем потомака и поштовалаца ратних добровољца 1912. до 1918. године, а поводом 100 година од Великог рата, 72 године од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату и 25 година од формирања Војске Републике Српске.

"Ово је доказ да дјеца погинулих бораца и Удружење жНасљеђеж које су основали раде одговорно. Вечерашњом манифестацијом још једном је потврђена жеља да се сачува лик и дјело свих очева погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату, али и лик и дјело свих очева, дједова, свих предака који су дали живот у свим ратовима 20. вијека", рекао је Шушљик новинарима.

Он је нагласио да би овакве вечери у наредним годинама требало да постану традиција, те захвалио умјетницима Слободану Тркуљи, Бојани Пековић и њеној породици, као и свим гусларима, професорима који су говорили епске стихове.

Спомен-храм Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских у Касарни "Војвода Степа Степановић" у Бијељини проглашен је историјским спомеником од изузетног значаја за Републику Српску.

Овај храм чува успомену и молитвено сјећање на све ратне добровољце Семберије, Мајевице и Подриња у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године, на учеснике антифашистичке борбе у Другом свјетском рату, на борце у одбрамбено-отаџбинском рату и на све погинуле војнике, полицајце, ватрогасце
и војне љекаре страдале на дужности.

Новац за обнову Спомен-храма може се уплатити и на жиро-рачун Црквене општине Бијељина: 571-030-00000515-61, код Комерцијалне банке Бањалука, са назнаком "ВОЈНА ЦРКВА У БИЈЕЉИНИ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана