Одржано књижевно вече “Пјесме и приче сјајне завичајне”

Срна
Одржано књижевно вече “Пјесме и приче сјајне завичајне”

ЗВОРНИК - На платоу Љетне позорнице у Зворнику одржано је књижевно вече под називом “Пјесме и приче сјајне завичајне”, поводом 8. септембра - Међународног дана писмености.

На овој вечери, коју је организовала Народна библиотека и музејска збирка Зворник, учествовали су зворнички завичајни аутори са гостима из Књижевног клуба “Караџић” из Лознице.

Директор Народне библиотеке и музејске збирке Зворник Нега Стјепановић рекла је новинарима да су завичајни писци нешто посебно, нешто што сваку библиотеку у локалним заједницама чини посебном.

“Завичајни писци својим дјелима описују карактеристике поднебља, стварају људе о којима говоре, прилике у којима живе и то је нешто што остаје трајно свједочанство једног града, општине и становништва које живи на том подручју”, навела је Стјепановићева.

Књижевник Љубомир Ћорилић из Лознице рекао је да су се књижевници завичајни и гостујући срели у Зворнику испод древног средњовјековног Ђурђев града да би се дружили и заједно борили против вируса корона.

Он је истакао да је књижевност хумана дисциплина умјетности која зна како се буди човјек из великог продубљеног сна, али исто тако може да опорави и онога који се не осјећа најбоље.

“Дружимо се, не само против короне, него за што бољу будућу сарадњу Књижевног друштва жКараџићж, који постоји више од 45 година, и зворничких писаца, људи који се баве умјетношћу, не само књижевном, него и другим умјетничким дисциплинама”, рекао је Ћорилић.

Он је додао да је добро бити са људима који воле и да кажу и да чују неку лијепу ријеч.

Директор зворничке Издавачке куће “АСоглас” Дејан Спасојевић сматра да је култура значајан сегмент друштвеног живота, веома битан за сарадњу и повезивање.

Спасојевић је изразио наду да ће Зворничка културна баштина временом бити све богатија добрим насловима и новим ауторима.

Он је додао да Књижевни клуб “АСоглас”, који има више од стотину чланова, има част да спаја двије генерације аутора, који су чланови и овог клуба и региона, истичући да је битно да се одржавају добри односи и Зворника и регије.

Спасојевић је нагласио да су за одржавање књижевне вечери предузете све превентивне мјере које подразумијевају сузбијања ширења вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана