Одржани Ивањдански сусрети фолклора у Кукуљама

Срна
Одржани Ивањдански сусрети фолклора у Кукуљама

СРБАЦ - У Кукуљама код Српца одржани су Ивањдански фолклорни сусрети на којима је учествовало шест културно-умјетничких друштава /КУД/.

На синоћњем концерту наступили су: КУД "Дворови" из Бијељине, КУД "Озрен" Карановац-Петрово, КУД "Брио-Рудар" Масловаре, РКУД "Пелагић" Бањалука, КУД "Радост" Теслић и КУД "Ђердан" Кукуље.

Предсједник КУД-а "Ђердан" Радојица Видовић рекао је Срни да већ седму годину организују сусрете фолклорних друштава на велики празник Ивањдан и тако доприносе очувању српског културног идентитета.

"Окупљамо љубитеље и поштоваоце српске традиције и фолклора, а веома смо срећни када видимо да је сала дома у Кукуљама пуна посјетилаца", истакао је Видовић.

Умјетнички руководилац КУД-а "Радост" из Теслића Тања Летић каже да њихов ансамбл има око 80 чланова, углавном младих до 16 година.

"Имамо одличну сарадњу са жЂерданомж и већ другу годину смо овдје. Упућујем све похвале за организацију фестивала која је на високом нивоу. Ми долазимо у Кукуље, а они нама узвраћају посјету на нашем фестивалу у Теслићу који се одржава у априлу", навела је Летићева.

Милена Богданић из Масловара каже да су се представили са дјечијим ансамблом који броји 17 чланова, а извели су игре из Србије.

"Ми смо млад ансамбл, трајемо тек шест година, али сарадњу са Кукуљчанима имамо већ неколико година и задовољство нам је наступати пред оваквом публиком", нагласила је Богданићева.

Манифестацију су организовали Парохија кукуљска и Културно-умјетничко друштво "Ђердан".

У Кукуљама се православни празник Ивањдан прославља као слава села, а организован је и традиционални народни збор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана