Одржани "Ивањдански фолклорни сусрети"

Срна
Одржани "Ивањдански фолклорни сусрети"

СРБАЦ - У мјесту Кукуље у Српцу вечерас су одржани "Ивањдански фолклорни сусрети", на којима је учествовало шест културно-умјетничких друштава.

Поред домаћина, Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Ђердан", наступили су КУД-ови "Крњин" из Добоја, "Шареница" из Приједора, "Радост" из Теслића, "Пелагић" из Бањалуке и Фолклорна секција "Оштра Лука" из Оштре Луке.


Предсједник КУД-а "Ђердан" Радојица Видовић рекао је Срни да организацијом овог концерта на велики празник Ивањдан доприносе очувању српског културног идентитета.

"Утисци су одлични, драго ми је што су се сви гости одазвали и заједно смо уживали. Веома смо срећни када видимо да је сала друштвеног дома у Кукуљама била препуна", истакао је Видовић.

Он је подсјетио да су њихови чланови недавно учествовали на међународном фестивалу у Паралији у Грчкој и додао да ће у августу посјетити Сокобању у Србији.

Умјетнички руководилац КУД-а "Радост" из Теслића Тања Летић нагласила је да њихов ансамбл дјелује од 2016. године и распоређени су у двије узрасне групе, старију и млађу дјечију групу, а дјелују у селима Ђулићи и Прибинић.

"Ово је трећа година да долазимо у Кукуље, а они узвраћају посјету на нашем фестивалу у Теслићу у априлу. Имамо одличну сарадњу и ово нам је један од најомиљенијих наступа током године", истакла је Летићева.

Бранкица Поповић, предсједник КУД "Крњин" Грабовица из Добоја, каже да су други пут у Кукуљама и да су се представили са извођачким ансамблом који је извео игре из Крњина и изворне игре из Србије.

"Окупљамо фолклораше из 13 насељених мјеста. Наше друштво постоји већ осам година и броји око 100 чланова", рекла је Поповићева.

"Ивањданске фолклорне сусрете" организовали су КУД "Ђердан" и парохија кукуљска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана