Одржани Гастро сусрети Пелагићево 2017.

Срна
Одржани Гастро сусрети Пелагићево 2017.

Пелагићево - У насељу Језеро код Пелагићева данас су одржани Гастро сусрети, привредно-туристичка манифестација на којој су представљена традиционална јела и производи кућне радиности.

У оквиру сусрета одржано је такмичење у припреми најукуснијег јела на којем су учествовала 22 такмичара. За најукусније јело трочлани жири изабрао је јело ресторана "Ловац" из Доњег Жабара.


Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је приликом отварања Гастро сусрета да Влада Републике Српске подржава ову манифестацију која даје допринос индентитету општине Пелагићево, Посавине и Републике Српске у народном стваралаштву.

Он је истакао да се, осим развијеног аграра, овдје годинама развијају и друге дјелатности, те да је једна од њих туризам, а да главни допринос томе даје квалитетна вода језера у Пелагићеву.

Ђокић је подсјетио да је Влада и до сада подржавала ову манифестацију која на најбољи начин промовише туристичке потенцијале општине, те да је њен циљ да се, осим Пелагићева, развија и шири протор Посавине.

Према његовим ријечима, развој у свим сегментима овог простора је видљив, а посебно је могућ развој туризма.

Начелник општине Пелагићево Симо Стакић рекао је да су гастро сусрети централни догађај који се организује поводом Дана и Крсне славе општине Светог пророка Илије - Илиндана.

Он је подсјетио да су први гастро сусрети одржани прије осам година с циљем да се афирмише ово подручје.

Стакић сматра да ће гастро сусрети, уз подршку инситуција Републике Српске, помоћи развој туризма и просперитет Пелагићева, те да присуство великог броја излагача, представника Владе Српске и грађана путоказ општинском руководству у којем правцу треба развијати ову неразивјену општину.

Ивана Миловановић из општинске Туристичке организације каже да је на овој манифестацији први пут одржан и Сајам ручних радова.

Она је навела да је манифестацију организовала Туристичка организације под покровитељством Министарства трговине и туризма Републике Српске и општине Пелагићево.

Отварању гастро-сусрета присуствовала је и помоћник министра за туризам у Министартву трговине и туризма Републике Српске Драгана Ристић и градоначелник дистрикта Брчко Синиша Милић.

У избору за најбогатију трпезу побједу је однијело Културно-умјетничко друштво "Козара" из Приједора, а признање за најуређенији штанд добило је Коло српских сестара "Света Марија Магдлена" из Петрова.

Након завршетка "Гастро-сусрета" одржан је други дан "Илинданских фолклорних свечаности". У оквиру ове манифестација данас и јуче наступило је 15 културно-умјентичких друштава из Републике Српске и Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана