Одржане 39. "Драготињске вечери": Становници јединствене кнежевине чувају традицију

Срна
Одржане 39. "Драготињске вечери": Становници јединствене кнежевине чувају традицију

ПРИЈЕДОР- Традиционална манифестација "Драготињске вечери" одржана је у Горњој Драготињи код Приједора.

Ово је традиционално окупљање мјештана сваке друге суботе у августу којима се, поред дружења Драготињаца ма гдје живјели у свијету, промовише и јединствена Кнежевина Горња Драготиња и Марини.

Како је појашњено, Горња Драготиња се још у првом турском попису 1604. године помиње као кнежевина, а као обновљена кнежевина почиње да функционише од прије двадесетак година.

На сједници Совјета кнежевине одлучено је раније да мандат кнеза траје четири године тако да је актуелном кнезу Чедомиру Вили почела да тече четврта година мандата.

Према правилима кнежевине, улога кнеза је да мири завађене, његова обавеза је да се саслушају проблеми у кнежевини, те да се организују хуманитарне акције и да брине о развоју села.

-По потреби, као кнез, рјешавао сам несугласице међу мјештанима, а било је и значајних привредних и културних иницијатива. Традиција кнежевине се мора наставити, а разматрамо и њено проширивање на Доњу Драготињу, Брезичане и Јутрогошту чиме би се окупио већи број младих што је проблем већине села - рекао је Вила.

Окупљање подржао је и град Приједор, а манифестацији је присуствовао градоначелник Приједора Далибор Павловић који је указао да је традиција веома битна и да њоме треба да се поносе не само грађани Приједора него и читава Република Српска, те обећао да ће град наставити да је подржава.

Предсједник Совјета кнежевине Горње Драготиње и Марина Оливера Брдар Мирковић рекла је новинарима да су "Драготињске вечери" одржане 39. пут, да се труде да очувају традицију, окупе и старе и млађе суграђане.

Већ традиционално на овој манифестацији се уручују признања по одлуци Совјета као врховног тијела Кнежевине, а ове године добитник "Драготињске повеље" је протонамјесник јереј Борис Нарић, док је за почасног житеља изабрана Јадранка Речевић, која годинама учествује у организациији овог догађаја.

У музичком дијелу програма учествовало је седам ојкачких група из Приједора, околних општина и Бањалуке. Организатори су били Совјет кнежевине Горња Драготиња и Марини и Мјесна заједница Горња Драготиња и Марини. "Драготињске вечери" дио су "Приједорског љета културе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана