Одржане 15. "Козарске покладе": Традицију очували и у пандемији

Срна
Одржане 15. "Козарске покладе": Традицију очували и у пандемији

ПРИЈЕДОР- У поткозарском селу Бистрица данас је одржана манифестација "Козарске покладе", којом православни вјерници обиљежавају завршетак мрсних дана, пред почетак Васкршњег поста.

У складу са епидемиолошким условима, на овогодишњој 15. етно-туристичко-вјерској манифестацији окупило се много мање мјештана Верића и Бистрице, те њихових гостију којих је раније било из готово свих крајева Републике Српске.

Није изостала ни гастрономска понуда вриједних домаћица Верића и Бистрице, тако да су присутни могли да пробају разноврсне слатке и слане ђаконије из традиционалне поткозарске кухиње.

Манифестација је започела јутрос служењем свете литургије у Храму Светог Пророка Илије у Бистрици.

Јереј Игор Марић, парох бистрички, истакао је да су "Козарске покладе" ове године симболичне у односу на протеклих 14 година када се у порти Храма Светог Пророка Илије окупљало и по неколико хиљада људи.

- Манифестација има за циљ оживљавање васкршњих обичаја и поклада које су некада биле препознатљиве међу православним хришћанима. Ово је важна вјерска и свјетовна, али и туристичка атракција за све посјетиоце овог краја и традицију нисмо жељели прекинути ове године јер се она не смије прекинути - рекао је Марић.

Он је подсјетио да на овај дан, Бијеле покладе, људи износе све оно мрсно што имају у својим домовима, присуствују служби у цркви и послије чашћавају једни друге.

- Онда би од сутра почињали пост и на тај начин, кроз пост и молитву, дочекали би празник Христовог васкрсења - рекао је парох Марић.

Саша Чекрлија, шеф Одсјека за регионалну и међународну сарадњу и протокол градоначленика је у име града Бањалука рекао да је ово важан дан у традицији народа Бањелуке и Приједора са много симболике.

- Ово је дан када се сусрећу зима на одласку и прољеће на доласку, а посебна симболика је што они којима је остало хране од зиме данас је дијеле са својим ближњим и комшијама, те праштају једни другима како би се чисте душе ушло у пост и прославио Васкрс -  рекао је Чекрлија.

Чекрлија је истакао да су Бањалука и Приједор усмјерени једни на друге у много чему, што доказује и ова заједничка организација "Козарских поклада".

Градоначелник Приједора Далибор Павловић рекао је да је уз поштовање епидемиолошких мјера и ове године организована манифестација, како би се одржала традиција.

- Ово је дан уочи великог Васкршњег поста и сви треба да праштамо једни другима и да наставимо и даље да живимо у слози, братству и љубави - истакао је Павловић.

Павловић је рекао да је у договору са црквом и колегама из Бањелуке у плану да наредне године буду организоване још боље и масовније "Козарске покладе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана