Одржана трећа међународна смотра дјечијег фолклора у Новом Граду

Срна
Одржана трећа међународна смотра дјечијег фолклора у Новом Граду

НОВИ ГРАД - У Новом Граду вечерас је одржана 3. међународна смотра дјечијег фолклора „Весели корачићи“, а наступило је 250 чланова седам културно-умјетничких друштава.

У спортској дворани наступила су културно-умјетничка друштва „Бранко Радичевић“ Беч, „Опленац“ Топола, „Младост“ Бач, „Веселин Маслеша“ Бањалука, „Коловит“ Градишка, „Јајце“ и „Уна“ Нови Град.

Предсједник Заједнице српских клубова у Бечу Лука Марковић каже да је веома значајна сарадња српских културно-умјетничких друштава.

-Нама је то веома важно. То је сарадња са нашом матицом - рекао је Марковић.

Умјетнички руководилац КУД-а „Бранко Радичевић“ Беч Борислав Капетановић каже да сарадња са новоградским културно-умјетничким друштвом траје годинама. „Трећи пут смо у Новом Граду. Радујемо се и сваки пут ћемо се одазвати“, рекао је Капетановић.

Кореограф КУД-а „Уна“ Синиша Јованић рекао је да је дјечија смотра фолклора први пут одржана 2018. године.

-Идеја је била да се смотра одржава поводом васкршњих празника. Након двије године паузе поново смо се окупили. Надамо се да ће ова манифестација сваке године окупљати све више учесника - истакао је Јованић.

Начелник општине Мирослав Дрљача сматра да је ово веома значајна манифестација за Нови Град.

-Вечерас се окупило седам културно-умјетничких друштава, 250 учесника. Након двије године паузе свакако да влада велико интересовање и учесника и публике - истакао је Дрљача.

Директор Културно-образовног центра Нови Град Дражен Бабић рекао је да је манифестација организована уз подршку општине Нови Град.

-Надамо се да ће ово лијепо дружење имати за резултат ширење наше културе и традиције - навео је Бабић.

Учесници из иностранства у Нови Град су допутовали јуче, а смјештени су код својих вршњака из КУД-а „Уна“ Нови Град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана