Одржана скупштина Удружења лажова из Српца: Побједу однијела крмача у џиновској бундеви

Дејан Јовичић
Одржана скупштина Удружења лажова из Српца: Побједу однијела крмача у џиновској бундеви

СРБАЦ - Када је прије седам и по деценија основано друштво србачких шаљивџија које се такмичи у причању “ловачких прича” за које се куну да су истините, нико није ни слутио да ће ова традиција опстати до данашњег дана и преносити се на будуће генерације.

Традиционална србачка “Лажијада” у организацији Удружења лажова одржава се у селу Ситнеши и јединствена је по много чему, а највише по томе што у њој има мјеста за све, од земљорадника, инжењера, доктора и професора, па све до ђака, студената и пензионера, односно за све оне којима је хумор саставни дио живота.

Већ 75 година се окупљају на годишњој скупштини на којој бирају “лажова године”, а на јубиларном дружењу одржаном ових дана титула је припала Душану Малиновићу из Ситнеша који је испричао како је у огромној бундеви висине два метра пронашао крмачу са десеторо прасића.

- Два дана сам тражио крмачу по дворишту све док иза пластеника нисам видио бундеву која је по мојој процјени била тешка око 150 килограма. На бундеви је била велика рупа из које је одједном искочила крмача са прасићима, од којих је свако било тешко најмање 10 килограма. Почели су ме тјерати по дворишту да сам од страха једва успио побјећи и сакрити се у аутомобил - рекао је Малиновић, који је добио награду у виду гајбе пива.

Друго мјесто припало је Влади Турчиновићу из Расавца који је рекао да је једном приликом, као страствени ловац, кренуо са пушком пратећи крвав траг у снијегу који је био дугачак 500 метара и угледао у шупљој букви у потоку крмачу са четворо прасића.

- Како су били повријеђени и на издисају, позвао сам комшију који је дошао са два коња да их извуче а затим позвао на гозбу цијело село - рекао је Турчиновић.

Највеће аплаузе побрао је најмлађи члан удружења, Петар Мрђа из Ситнеша, који има свега девет година и који је награђен трећим мјестом за причу о великом снијегу који је пао ових дана па га је дјед морао пренијети у аутомобил и довести на скупштину.

Доживотни предсједник удружења Вид Бабић каже да је основа њиховог окупљања смијех и добро расположење које је лијек за душу и додаје да њихове чланове красе највеће моралне особине јер се ради о честитим и вриједним домаћинима.

- Никоме од нас није намјера да било кога превари или оштети јер су све наше лажи доброћудне природе. Жао ми је само што нас је све мање па је у посљедњих неколико година преминуло чак 30 наших чланова, али доласком младих на наша дружења постоји нада да ће се традиција наставити - рекао је Бабић, додајући да би сви политичари били идеални чланови њиховог удружења јер се истим поводом окупљају сваки дан, а они то раде само једном годишње.

Радивоје Сувајац (90) из Српца, један од најстаријих чланова удружења, каже да су слична удружења постојала широм бивше Југославије али су се временом угасила.

- Ми смо једни од ријетких који су опстали а на окупу нас држи слога и међусобно разумијевање. Кад се састанемо лажемо до миле воље али чим изађемо са скупштине говоримо само истину. Млади би требало да се угледају на нас и чувају обичаје и традицију, али треба увијек да буду искрени и поштени у свему што раде јер ће само тако постати добри људи - рекао је Сувајац.

Историја

Несвакидашње такмичење Српчана који обожавају шалу и сатиру, нарочито на свој рачун, почело се одржавати још 1947. године када је основано друштво под називом “Андрповци” да би 1974. године промијенило име у Друштво лажова. Од 2009. године званично дјелује као Удружење лажова. Основано је као невладина организација са статутом и другим документима, а предсједник се бира на доживотни мандат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана