Одржана шаховска симултанка са Љубојевићем

Срна
Одржана шаховска симултанка са Љубојевићем

Вишеград - У управној згради "Хидроелектрана на Дрини" у Вишеграду одржана је шаховска симултанка са српским шахистом Љубомиром Љубојевићем, који је сврстан међу десет најбољих шахиста у свијету.

Предсједник Шаховског клуба "Дрина" из Вишеграда Владимир Биљић рекао је Срни да је ово друштво, заједно са фирмом "Ирител" из Београда, организатор симултанке на којој се Љубојевић борио против 16 искусних шахиста из Вишеграда и околине, са укупним резултатом 12:3.


"Меч је занимљив, велемајстору Љубојевићу није био лак задатак, а ова шаховска манифестација пуно значи за полуларизацију шаха у Вишеграду и очекујемо да ћемо након овога имати још више заинтересованих за ову древну игру", додао је Биљић.

Члан Надзорног одбора овог шаховског клуба Дарко Андрић рекао је да је ово наставак и логичан слијед долазака познатих и признатих гостију свјетског гласа у Андрићград, какав је и Љубојевић.

Он је рекао да уз подршку "Хидроелектрана на Дрини" и фирме "Ирител" из Београда ова манифестација оставља урезан историјски догађај и за Андрићград и Вишеград, а уједно и промовише шах.

"Пријатељи из фирме жИрителж даровали су три комплета шаховских табли и сатова, а Љубојевић је донио потписане фигуре за све учеснике клуба које ће красити просторије Шаховског клуба жДринаж", додао је Андрић.

Шахиста Љубомир Љубојевић рекао је да га радује долазак у Републику Српску, као и чињеница да људи имају исти ентузијазам, који су и некад показивали према шаху и додао да га све што је доживио у Андрићграду подсјећа на времена која су била љепша.

"Моја је радост да будем окружен љубитељима шаха и учесници су ми показали њихово тајно оружје, а ја сам спреман да одговорим", додао је Љубојевић.

Он је истакао да се шах на овим просторима урушио много, а да су у кризи и други спортови.

"Ми треба да покушавамо да изађемо из свега тога, ако је оптимизам народа здрав, воља народа мора да га прати, као и оптимизам и добра подршка здравих мисли", истакао је Љубојевић.

Он је напоменуо да је везан за шах, да прати и воли игре, али да не игра активан шах и изразио жаљење због тога што у новинама не излазе шаховске странице, које су некада постојале.

Љубојевић је рекао да из Андрићграда носи најљепше утиске, те да је то мјесто историјско, као и да ће овакав склоп архитектуре и свега осталог вратити сјај овом граду.

"Туристи који буду долазили имаће прилику да, поред онога што могу читати у Андрићевим књигама, виде како то изгледа и имаће љепшу слику са свим окружењем и надам се да ће туризам процвјетати овдје и да ће се о овоме прочути на разним меридијанима свијета", додао је Љубојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана