Одржана регата у Српцу: У љепотама Врбаса уживало више од 100 рекреативаца

Д.Ј.
Одржана регата у Српцу: У љепотама Врбаса уживало више од 100 рекреативаца

СРБАЦ - Двадесет пловила са више од стотину рекреативаца учествовало је на 18. србачкој регати која се одвијала на траси од србачког села Кукуље до ушћа Врбаса у Саву.

И поред временских непогода, дионицу дугу око 25 километара учесници су прешли за око четири часа.

Предсједник организационог одбора манифестације Милорад Лепир каже да је испуњен основни циљ регате, а то је подизање еколошке свијести.

- Имали смо мањи број учесника у односу на претходне године због кише која је повремено падала, али смо успјели у намјери да укажемо на потребу очувања природних ресурса којима се поносимо, а нарочито доњег тока Врбаса, јер ако загадимо наше ријеке, угрозили смо живот садашњих и будућих генерација - рекао је Лепир.

Замјеник начелника општине Србац Владимир Гужвић рекао је да је један од приоритета у новој општинској развојној стратегији приближавање становника ове локалне заједнице двјема ријекама, Сави и Врбасу.

- Ове потенцијале до сада нисмо искористили на прави начин и израдом зонинг плана уређења ушћа учинили смо први корак да ово подручје туристички оживимо - рекао је Гужвић.

Директорица Туристичке организације општине Србац Радисава Шушчевић нагласила је да је дугорочним планом предвиђена изградња марине за чамце те спортски и угоститељски садржаји који ће привући посјетиоце из цијелог региона.

- То је пројекат који ће трајати дуги низ година и за који ће нам бити потребна значајна донаторска средства, а прво што планирамо у наредном периоду је да уредимо обале Саве и Врбаса. Да ће овај пројекат имати перспективу, свједочи и све већа популарност спорта и рекреације на води, о чему свједочи и савска регата од Српца до Градишке која је покренута прошле године и биљежи све већи број учесника - рекла је Шушчевићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана