Одржана прва "Фијакеријада", доминирали липицанери

Срна
Одржана прва "Фијакеријада", доминирали липицанери

ПРЊАВОР - У првој "Фијакеријади" у Прњавору, одржаној данас у организацији комуналног предузећа "Парк", учествовало је 11 фијакера и девет индивидуалних јахача из Прњавора, Српца и Оџака.

Директор предузећа "Парк" Драгана Њежић каже да посебних услова за учешће нису имали већ су објавили јавни позив да им се придруже сви занитересовани власници коња са подручја Прњавора и сусједних општина.

"Видјели смо да су данас преовладавали липицанери. Ми у Прњавору имамо ергелу жВучијакж која је позната по узгоју липицанера што је вјероватно и један од разлога да је управо ова раса доминирала", рекла је Њежићева новинарима.

Она истиче да је идеја за манифестацију потекла из жеље да се ранија традиција одржавања изложбе стоке у вријеме Преображењског вашара одржи, али на један нови, савремени начин.

Члан оцјењивачке комисије Биљана Рогић, професор на Пољопривредном факултету у Бањалуци, каже да су доминирали липицанери као топлокорвна раса коња, али су били заступљени и поједини хладнокрвни примјерци ове племените животиње.

"Програм је био прилично дуг јер је одржан и дефиле улицама Прњавора, али смо задовољни јер је све завршено без проблема. Позитивно сам изненађена, честитке организатору, један добар и лијеп догађај, сама манифестација је добила веома високу оцјену", рекла је она.

Рогићева каже да су овакви догађаји прилика, посебно за град Прњавор, да се да већи значај коњима који су као раса домаћих животиња можда због њихове слабије употребе у свакодневном животу помало потиснути.

"Коње данас, осим на ергелама, виђамо и у приватном власништву. Тим људима треба честитати јер захваљујући њиховој љубави према коњима и исказаном ентузијазму имамо прилику за одржавање оваквих манифестација", рекла је Рогићева.

Милан Душанић власник је побједничког пара у категорији хладнокрвних коња.

Он је у изјави Срни рекао да свака побједа има свој значај и улогу у даљем раду с коњима, који је често тежак и захтјеван.

"Има доста обавеза, коњима се мора сваки дан прићи по три до четири пута, потребно је доста пажње, али је с друге стране лијепо, посебно када се виде резултати рада", каже Душанић.

Он је појаснио да коњи са којима се учествује на манифестацијама каква је данашња у Прњавору морају бити лијепи, упарени, посвећује им се већа њега у виду купања, чишћења, мазања копита.

"Комисија све гледа и оцјењује и зато је потребно много рада и пажње. Срећан сам што смо недавно побиједили у Бијељини и Градишци, а ево данас и у Прњавору", рекао је Душанић.

Најљепши пар топлокрвних коња власништво је Стефана Митраковића, док најљепши пар ждребади има Љубиша Василић.

Најљепши коњ је расе Маестосо са ергеле "Вучијак", најљепша кочија је власништво Нихада Иришкића, најбољи јахач Карин Тешић, а најмлађи Софија Лепир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана