Одржана презентација љетне резидбе воћњака у Броду

Срна
Одржана презентација љетне резидбе воћњака у Броду

У селу Доњи Клакар у општини Брод данас је организована презентација љетне резидбе воћњака током које је наглашено да овај поступак доприноси бољој родности и здравијим и виталнијим стаблима.

Стручни савјетник у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Александар Поповић рекао је да се резидба првенствено односи на "капе" воћака које црпе много енергије, неродне су, спречавају продирање свјетлости унутар крошње и уколико се не одстране стабло је подложно развоју инсеката и болести.

"Раније смо имали неколико сличних презентација, а сада само се састали да видимо у каквом су стању воћке и да воћарима укажемо да је у љетној резидби потребно одстранити неродне гране које узимају снагу", рекао је Поповић.

Вид Ракић, предсједник Удружења "Воћар" из Брода које је организовало презентацију, рекао је да се на подручју ове општине под воћарским врстама налази 605 хектара, од чега је 15 хектара савременијих воћњака, и истакао да је љетну резидбу најбоље урадити средином јуна, а најкасније до краја јула.

Он је навео да је циљ презентације константна едукација воћара и примјена савремених метода и савјета стручњака ради развоја воћарства.

"Имамо континуитет у раду Удружења, а једна од активности су презентације на терену, гдје едукујемо воћаре и оне који се желе бавити воћарством о савременим достигнућима у овој области", рекао је Ракић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана