Одржана манифестација Србија и Српска у јахоринском колу

Срна
Одржана манифестација Србија и Српска у јахоринском колу

Пале - Свечаном академијом у Дому културе на Палама вечерас је у оквиру "Зимских сусрета српских земаља" одржана манифестација "Србија и Српска у јахоринском колу", на којој су се публици представили културно-умјетничка друштва из Врњачке Бање и са Пала, "Србски православни појци" из Београда и вокални ансамбл из Грачанице.

Предсједник овогодишњих Сусрета на Јахорини Здравко Ранисављевић рекао је новинарима да је ријеч о 23. "Зимским сусретима српских земаља", који су други пут организовани на Палама.

Ранисављевић је навео да је важно да се што више младих укључи у културно-едукативни програм ове манифестације.

"Овдје није ријеч само о дружењу православног становништва у Српској и региону. Желимо да патриотизам, на један адекватан и озбиљан начин, усмјеримо. Надамо се да је ово почетак новог доба за Србе", истакао је Ранисављевић.

Марко Качаревић, оснивач групе "Србски православни појци", нагласио је да се састав бави очувањем српске традиционалне музике по благослову Његове светости патријаха српског Иринеја.

"Неговање песме и традиције веома је важно, поготово у 21. веку, када се готово све заборавља", додао је Качаревић.

Предсједник Удружења грађана "Новоселац" из Врњачке Бање Жарко Марковић рекао је да ће Удружење на Јахорини представити своју туристичку понуду.

Марковић, који је и повјереник за Удружење за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" из Београда, навео је да није задовољан стањем овог писма у Србији јер је ћирилица "нападнута са свих страна".

"Нема става државе, не поштује се основно право - а то је да наше писмо буде стављено у први план", истакао је Марковић.

Манифестацију "Зимски сусрети српских земаља" организује Удружење за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији и Олимпијским центром "Јахорина".

Први Сусрети организовани су ратне 1995. године и од тада окупљају Србе са идејом пријатељства и очувања традиције и ћирилице.

Овогодишњи "Зимски сусрети српских земаља" почели су јуче и трајаће до недјеље, 1. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана