Одржана манифестација "Дан траве иве"

Срна
Одржана манифестација "Дан траве иве"

СРЕБРЕНИЦА - Неколико група грађана учествовало је данас на православни празник Ивањдан на локалитету Бијеле воде, у сребреничкој општини, у традиционалној берби љековите траве иве која је ове године обављена у оквиру друге манифестације "Дан траве иве" у организацији Националног парка "Дрина" Сребреница.

У овом крају је вишедеценијска традиција да мјештани на Ивањдан беру иву, вјерујући да је најљековитија ако се убере баш тог дана.

Познавалац љекобиља Милош Николић из Сребренице тврди да је ово оптимално вријеме за бербу иве, а неки берачи сујевјерно вјерују да је ива најљековитија када се убере баш на Ивањдан и због тога сваке године спонтано иду у бербу на данашњи дан.

И шумарски инжењер Душан Ковачевић који оје држао предавање о својствима и љековитости ове биљке рекао је да је ово оптимално вријеме за њену бербу.

Он је појаснио да се у сребреничкој општини налазе три већа станишта ове биљке, на локалитетима Бијеле воде, Радава и Љесковик, гдје су осим иве станишта и многих других љековитих трава. Ту су највећа станишта иве чији чајеви се користе за лијечење многих обољења.

Ива трава једна је од најљековитијих биљака, користи се у фармацеутској индустрији и због тих њених својстава настала је и позната народна пословица - "Трава ива од мртва прави жива".

Сви који иду у бербу иве и другог љекобиља то чине за властите и потребе својих пријатеља и сродника јер нема организованог откупа љекобиља на овом подручју.

У оквиру данашњег програма присутни су добили летке и брошуре о садржајима Националног парка и ендемичним и другим ријетким биљним и животињским врстама на том подручју.

Након предавања организована су спортска такмичења у традиционалним народним спортовима - бацању камена с рамена и навлачењу конопца, те дружење учесника.

Ивањданска берба траве иве постаје једна од саставних компоненти календара туристичке понуде и садржаја Националног парка "Дрина".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана