Одржана јубиларна „Змијанска покрстица“

Срна
Одржана јубиларна „Змијанска покрстица“

Коло српских сестара "Блага Марија" из Ораховљана код Мркоњић Града организовало је вечерас традиционалну изложбу рукотворина "Змијањска покрстица".

На изложби, коју су отворили представници општинских управа Мркоњић Град и Рибник, рукотворине и сувенире сачуване од заборава представила су многобројна удружења са подручја Мркоњић Града и сусједних општина.

Прво мјесто за најоригиналнију шару на тканици на 10. изложби рукотворина припало је Колу српских сестара “Рођење Пресвете Богородице” из Мркоњић Града.

Стручни сарадник и један од организатора манифестације Слободан Ћоћкало рекао је за Срну да је “Змијањска покрстица” о Тривундану омаж змијањском везу, те да је ове године тема тканица, гдје је стручни жири оцјењивао визуелни утисак као и сам начин израде.

–Оцјењивали смо шару на изложеним народним ношњама, као и на приглавцима и другим одјевним предметима. На штандовима се нашло доста и предмета који су кориштени у прошлости, како у исхрани, тако и у свакодневним пословима које је становништво овог поднебља употребљавало у свакодневном животу, а сачувани су и отргнути од заборава – рекао је Ћоћкало.

Он је додао да је циљ одржавање ове манифестације представљање традиције и обичаја овог краја у сврху туристичке понуде.

Дара Милекић, предсједница Хуманитарног удружења жена из Мркоњић Града, рекла је да су и ове године чланице њеног удружења на штанду представиле своје ручне радове са мотивима змијањског веза хеклане и везене столњаке, приглавке, тканице, везене ручнике, као и мноштво других рукотворина које су сачувале од својих бака.

У културно-умјетничком дијелу програма наступили су Ансамбл народних игара и пјесама “Никола Кокошар” из Шипова, КУД “Петар Кочић” и КУД “Петар Први Карађорђевић Мркоњић” из Мркоњић Града, као и пјевачке групе са овог подручја.

Они су кроз игру и пјесму приказали некадашње обичаје, као и традицију заједничких окупљања овог поднебља.

На изложби је приказана и богата гастрономска понуда производа спреманих по традиционалној рецептури од домаћих производа.

Коло српских сестара “Блага Марија” из Ораховљана бави се хуманитарним радом и својим активностима помажу породице слабијег материјалног стања са овог подручја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана