Одржана јавна дискусија о правима дјетета на ментално здравље

Срна
Foto: срна

БИЈЕЉИНА- На Педагошком факултету у Бијељини данас је у организацији удружења грађана одржана јавна дискусија о праву дјетета на ментално здравље, са које су стручњаци указали да тражење стручне помоћи за превазилажење проблема није знак слабости, већ корак храбрости.

Доктор психолошких наука и предсједник удружења грађана "Породични круг" Слађана Миљеновић рекла је новинарима да рад на здрављу младих генерација изискује и развијање свијести о потреби тражења професионалне помоћи када је ријеч о угроженом менталном здрављу дјетета, као и родитеља.

"Потребно је пропагирати потребу за одлазак психологу како би помогли сами себи у превазилажењу одређених животних ситуација", навела је Миљеновићева.

Јавну дискусију организовало је новоформирано удружење грађана "Родитељи за права дјеце" поводом Међународног дана дјечијих права, а предсједник овог удружења Јелена Сарафијан указала је да је њихов циљ скретање пажње јавности на ментално здравље дјеце, поготово у условима пандемије вируса корона и честе презаузетости родитеља егзистенцијалним изазовима.

"Дјецу треба укључити у све одлуке које се тичу њих, али терет јавног здравља морају да носе одрасли", оцијенила је она.

Сарафијанова је навела да су тему заштите менталног здравља дјеце током јавне дискусије обрађивали из угла образовног система, утицаја породице и са правне стране, док су и сама дјеца кроз креативну радионицу добила прилику да изразе осјећања и пошаљу поруке одраслима.

Шеф одсјека за образовање и науку, невладине организације, омладину и породичну заштиту у Градској управи Бијељине Љубица Млађеновић истакла је у изјави новинарима да дјеца, осим права, морају да знају и своје обавезе и одговорности.

Она је напоменула и да су просвјетни радници у неким случајевима угрожени, а недавно и нападнути од родитеља, те најавила да ће о томе ускоро бити одржана конференција за новинаре у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана