Одржана годишња скупштина Ловачког савеза РС: Циљ да ловачко оружје буде ослобођено пореза

Жељка Домазет
Одржана годишња скупштина Ловачког савеза РС: Циљ да ловачко оружје буде ослобођено пореза

Источна Илиџа - Ловачки савез РС покушаће да издејствује ослобађање ловаца од плаћања пореза на оружје, а намет би и даље важио само за оне који имају луксузно оружје.

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић рекао је на сједници Скупштине те асоцијације одржаној у Источној Илиџи да су се укључили у процедуру измјена и допуна Закона о оружју и муницији.

- У Министарству унутрашњих послова РС имамо апсолутно разумијевање и направљен је велики искорак када је ријеч о набавци оружја за ловце који већ посједују оружје и када је ријеч о набавци муниције. Савез ће се укључити у даље активности и покушати утицати на то да буде пронађен систем у коме би ловци били ослобођени плаћања пореза на оружје, а да остане порез на оружје за које буде утврђено да је заиста ријеч о луксузу - истакао је Минић.

Он је казао да ће учествовати и у процесу измјена Кривичног закона  РС када је ријеч о кривичном дјелу недозвољеног лова.

- Сматрамо да треба да има више обиљежја самог кривичног дјела. Наш циљ није заштита криволова, него да санкција заиста утиче на сузбијање криволова у ловиштима. Ово кривично дјело је слично кривичном дјелу силовања. Само онај ко буде откривен на лицу мјеста буде и процесуиран. Све друго су инсинуације. Криволов постоји и нажалост то раде ловци и ми никога другог не можемо окривити. Тај проблем је највише на нашој савјести. Ипак, сматрам да је криволов у РС у подношљивим размјерама - рекао је Минић констатујући да прецизних података нема.

Скупштина Ловачког савеза, којој је претходила и сједница Управног одбора, размотрила је извјештај о раду у прошлој и план за ову годину. Говорећи о раду Ловачког савеза у прошлој години, Минић је рекао да је била обиљежена установљавањем и додјелом ловишта у РС.

- Пред нама је сада период од десетак година на колико су ловишта додијељена на газдовање. Установљено је 79 спортско-рекреативних ловишта, 82 удружења, 18 шумских газдинстава и шест посебних ловишта. Договорена је и измјена Статута о чему се причало више од деценије. Сада сви органи и тијела које именује Скупштина њој подносе извјештаје, а мандат предсједника Ловачког савеза је ограничен на два узастопна мандата - казао је Минић.

Стање фонда дивљачи у ловиштима у РС оцијењено је као задовољавајуће, али је упозорено да се смањује број поједине дивљачи.

- Најатрактивнија је дивокоза и фантастично је да је њена популација у порасту. С друге стране популација медвједа је достигла критичан број и таква ситуација је у цијелом свијету. Када је ријеч о вуку процјењујемо да у РС имамо између 600 и 700 јединки - рекао је Минић.

Констатовао је да одстрел представља само осам до десет одсто активности Ловачког савеза РС, а да се остале односе на узгој, заштиту и друге активности које увијек бивају зачињене дружењем.

- Уз ловце иду и трофеји. Можемо се похвалити одстрелом медвједа, дивокозе и вука. То је дивљач због које у РС долазе страни ловци. То може да представља грану привреде јер је велико интересовање због тога што се те врсте не лове у Европи. Зец и фазан су веома атрактивна дивљач, а ту су и срндаћ и дивља свиња - рекао је Минић подсјетивши да се дозволе иностраним ловцима дају РС и ловачка удружења и да то треба и да остане у надлежности ентитета, а да се ниво БиХ бави координацијом.

Ловци снага и амбасадори РС

Саво Минић је истакао да окупљају око 20.000 ловаца.

- Ловци знају сваки педаљ територије и сваки камен РС. Ми смо снага друштва, али и амбасадори који на сафарију и другим свјетским ловачким манифестацијама промовишу РС - рекао је Минић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана