Одржана централна свечаност: Невесињска олимпијада спој традиције и витештва

Срна
Одржана централна свечаност: Невесињска олимпијада спој традиције и витештва

НЕВЕСИЊЕ- Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је вечерас да Невесињска олимпијада као спој традиције и витештва на најбољи начин показује карактер српског народа и да ће институције Српске наставити да је подржавају.

-Невесињска олимпијада прије свега показује да Срби свих 149 година, колико она траје, чувају и његују своју традицију у различитим турбулентним временима, ратним, поратним, али и мирнодопским - рекао је Каран новинарима у Невесињу уочи централне свечаност 149. Невесињске олимпијаде на Тргу слободе.

Он је истакао да је то и сачувало аутохтони, самоникни, самородни идентитет српског народа.

-Уочи јубиларне 150. ово је прилика да сви још једном укажемо на велики значај Невесинске олимпијаде. Када кажемо да је обиљежавамо као светковину, управо симбиоза традиције и витешта најбоље објашњава шта заправо значи Невесинска олимпијада - рекао је Каран.

Истакао је да су Срби и данас, гдје год да живе, спојем традиције и витештва, успјели да остају и опстају, поред свега што су доживљавали и што данас доживљавају.

-У српском народу и његовој хиљадугодишњој традицији садржане су све оне добре вриједности које имамо и данас. Добре вриједности су од нас сигурно правиле те витезове. Ми смо заправо витешки народ из простог разлога што никад нисмо отимали туђе, нисмо нападали никога, али никоме нисмо дали да нас дира и бранили смо наша вјековна огњишта и породице - рекао је Каран.

Нагласио је да ова манифестација за општину Невесиње значи много и данас, поред витештва и традиције, добија неке друге обрисе и дио је укупног живљења Невесиња и цијеле Херцеговине.

-Невесињска олимпијада поприма обрисе нечега на чему ова локална заједница и регија могу да заснивају своју будућност, а везано је за туризам и економију - рекао је Каран.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић изјавио је да је овогодишња 149. Невесињска олимпијада једна од најуспјешнијих до сада по броју посјетилаца и такмичара из свих земаља региона и Европе, као и по висини награда и подршци институција Републике Српске, локалних заједница и јавних предузећа.

Авдаловић је навео да су уведене нове дисциплине и да су до јутрос на борилиштима наступила 1.154 такмичара из осам земаља, а да ће их сутра на Братачком лугу наступити још на стотине.

 -Ово је најуспјешнија Олимпијада по броју посјетилаца и такмичара, висини награда коју смо ове године подигли на 50.000 КМ, по нашим гостима из свих земаља региона и Европе, подршци Владе Републике Српске, јавних предузећа и општина Херцеговине, и користим ову прилику да свима захвалим - рекао је Авдаловић.

Он је истакао да очекује да ће Невесињска олимпијада, која је почела прије двије седмице, бити још боља догодине и да ће привући још више људи.

 

-Невесињска олимпијада у пуном смислу те ријечи постаје не само традиција, витештво, спорт, него и туризам, и наш је циљ да у годинама које долазе све више, буде и туристичка атракција -рекао је Авдаловић.

Вечерашњој централној манифестацији, која је организована уочи сутрашњих витешких игара и коњских трка које ће бити одржане на Братачком лугу, присуствују министар енергетике и рударства Петар Ђокић, народни посланици, представници локалних власти из херцеговачких општина, Српске православне цркве и многи други.

У богатом културно-умјетничком програму су наступили Јелена Станишић, плесна група "Летс денс" из Невесиња, Ансамбл националних игара "Јован Дучић" из Требиња, етно групе "Анијевке" и "Горица", народни гуслар Максим Војводић, вокални солиста Маша Војводић након чега је концерт одржала популарна пјевачица изворне и традиционалне музике Даница Црногорчевић.

Олимпијада је почела 4. августа подизањем олимпијске заставе на платоу испред Спортске дворане "Невесињка". Овим свечаним чином озваничен је почетак витешког надметања у педесетак дисциплина које су и претходних година биле заступљене на невесињској традиционалној светковини.

За најуспјешније олимпијце обезбијеђен је наградни фонд од 50.000 КМ.

Организатор манифестације је општина Невесиње, а покровитељ Влада Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана