Одржана 15. косачка смотра фолклора у Мркоњић Граду

Срна
Одржана 15. косачка смотра фолклора у Мркоњић Граду

МРКОЊИЋ ГРАД - На Тргу српске војске у Мркоњић Граду одржана је 15. косачка смотра фолклора, један у низу догађаја који се организују у оквиру манифестације “Косидба на Балкани 2021 - Меморијал Лазар Лакета”.

На смотри су синоћ наступала локална културно-умјетничка друштва /КУД/ “Петар Први Карађорђевић Мркоњић” и “Петар Кочић”.

Умјетнички руководилац КУД-а “Петар Први Карађорђевић Мркоњић” Милица Грмаш рекла је новинарима да се на овај начин труде да одрже традицију, обичаје, изворне пјесме и игре.

Члан овог КУД-а Сретен Савановић, који је завршио пети разред, каже да је фолклор почео играти прије двије године и да је веома важно да настављају оно што су и њихови преци радили.

Члан пјевачке групе у КУД-у “Петар Кочић” Биљана Јарић рекла је да они његују пјесме овог краја и да су се представили са пјесмама “Домаћине” и “ Кад запјевам ја и сеја млађа”.

Организатор косачке смотре је КУД “Петар Први Карађорђевић Мркоњић” са Агенцијом за привредни развој, а покровитељ општина Мркоњић Град.

Традиционална манифестација “Косидба на Балкани 2021 - Меморијал Лазар Лакета” биће одржана данас у Туристичким центру Балкана код Мркоњић Града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана