Одржан Завичајни сабор у Крсном Пољу код Маглаја

Срна
Одржан Завичајни сабор у Крсном Пољу код Маглаја

Добој - Влада Републике Српске издваја огромна средства за Србе повратнике у Федерацију БиХ да би обновили или изградили куће и себи обезбиједили квалитетнији живот, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић на Завичајном сабору одржаном у Крсном Пољу код Маглаја.

"На овај начин покушавамо дати подршку људима који желе да се врате у своје домове и обнове своја мјесто", рекао је Срни Богданић.


Он је додао да Влада помаже и онима који су одлучили да се послије протеклог рата настане у некој од општина у Српској.

У Крсном Пољу синоћ је одржан 11. Завичајни сабор "Крсно Поље-Бакотић-Бочиња-Долац" током којег је организован молитвени ручак у објекту у изградњи Дома културе у Бакотићу.

За градњу овог објекта Министарство за избјегла и расељена лица Републике Српске обезбиједило је у првој фази 50.000 КМ, од укупно планираних 100.000 КМ.

Члан Организационог одбора Завичајног сабора Ранкица Панић најавила је да ће ускоро услиједити друга фаза градње Дома, који се налази на простору пријератне продавнице, а општина Маглај уступила је мјештанима.

Предсједавајући Вијећа Мјесне заједнице Крсно Поље-Бакотић Миленко Петровић указао је на тежак положај Срба повратника, као и да се од пријератних 5.500 становника кућама вратило око 250 становника.

"Од 2001. године, када је заживио повратак, па до данас са овог подручја је отишло око 500 мјештана. Млади немају посла, а старији умиру", рекао је Петровић.

Начелник општине Маглај Мехмед Мустабашић навео је да је за изградњу Дома локалне администрација обезбиједила земљиште, инфраструктурне прикључке, те измирење дажбина.

Мустабашић је навео да се ради и на одржавању саобраћајница, као и на пројекту обнове локалне расвјете.

Према његовим ријечима, у општинској управи запослено је троје Срба повратника.

Заставу 11. по реду Завичајног сабора Крсно Поље-Бакотић-Бочиња-Долац подигао је деведесетогодишњи мјештанин Раде Мијановић.

Током Сабора одржана је и традиционална џипијада.

Сабору су присуствовали народни посланик Славко Глигорић, члан Вијећа народа Републике Српске Енес Суљкановић, градоначелник Добоја Обрен Петровић, одборници у Скупштини града Добој и представници политичких партија из Добоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана