Одржан први годишњи концерт КУД-А “Прота Матија Поповић”

Срна
Одржан први годишњи концерт КУД-А “Прота Матија Поповић”

МИЛИЋИ - Културно-умјетничко друштво /КУД/ “Прота Матија Поповић” из Милића организовало је вечерас први годишњи концерт у Спортској дворани, на којем су пред многобројном публиком наступили друштво “Мост” из Братунца и Удружење за очување традиције “Бирач” из Власенице.

Предсједник милићког друштва Миленко Лаловић изјавио је новинарима да је годишњи концерт највећи догађај за њих, да су посјетиоцима показали све оно што су вјежбали и припремали током године.

Лаловић је рекао да је наступило око 200 играча, од тога 145 милићких, колико их има у школи фолклора, дјечијем, припремном и извођачком ансамблу.

Он је рекао да је година која је на измаку за ово друштво била веома успјешна, са доста наступа у Републици Српској и Србији, а обиљежило је и учешће на Међународном Фестивалу “Балкан фолк Фест” у Варни у Бугарској.

Лаловић је захвалан оснивачу Културно умјетничког друштва, општини Милићи и спонзорима, без којих друштво не би могло да функционише.

Начелник општине Милићи Марко Савић изјавио је новинарима да су се трудили да подрже рад фолклора, што ће радити и убудуће.

“Дјеца ће не само играти и утрошити своје слободно вријеме на корисну ствар, одвојиће се од улице и допринијети очувању наше традиције јер то је највеће богатство које фолклор баштини”, додао је Савић.

Члан Управног одбора Удружења “Бирач” Марко Мишић рекао је да је на вечерашњем концерту учествовало 20 чланова који су се представили играма из Косовског поморавља.

“Имамо 120 чланова у пет старосних категорија, а ова година је за наше удружење била најуспјешнија. Од када смо основани наступили смо широм Републике Српске и Србије, а посебно бих издвојио жСабор српског фолклораж у Цириху у Швајцарској”, додао је Мишић.

Предсједник друштва “Мост” из Братунца Милош Митровић изјавио је да су вечерас наступили са играма из пчињског краја.

“Ово нам је најактивнија година од када постојимо јер смо имали 33 наступа по Републици Српској, Србији, седмодневну турнеју у Бугарској, били смо у Грчкој, Македионији, Црној Гори”, навео је Митровић.

На годишњем концерту КУД- а “Прота Матија Поповић” додијељене су захвалнице општини Милићи за очување, развој и унапређење традиције и његовање српске културне баштине, Шумском газдинству Милићи, Јавној установи “Спортски центар” Милићи и Основној школи “Алекса Јакшић” за помоћ, подршку, сарадњу и допринос раду друштву.

Удружењу за очување традиције “Бирач” Власеница и КУД “Мост” Братунац додијељене су захвалнице за добру сарадњу и учешће на првом годишњем концерту и осталима за несебичну помоћ у остваривању циљева друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана