Одржан фестивал хумора и сатире “Крива Дрина”

Срна
Одржан фестивал хумора и сатире “Крива Дрина”

ЗВОРНИК - Четврти међународни Фестивал хумора и сатире “Крива Дрина”, на којем су наступили афористичари и сатиричари из Србије, Бугарске, Федерације БиХ /ФБиХ/ и Републике Српске, одржан је вечерас у Зворнику.

Фестивал хумора и сатире “Крива Дрина” одржан је у оквиру обиљежавања 75 година рада и постојања зворничке Народне библиотке и музејске збирке.

Директор Народне библиотеке и музејске збирке Нега Стјепановић рекла је новинарима да се, осим јубиларних 75 година постојања библиотеке, фестивалом обиљежава и 60 година од смрти књижевника Марка Марковића из Зворника, који је написао збирку приповијетки “Крива Дрина”.

“На Марковићеву збирку приповијетки жКрива Дринаж дао је осврт и нобеловац Иво Андрић. Фестивал носи тај назив због општег, а дубоко укоријењеног, значења у традицији и култури нашег народа”, рекла је Стјепановићева.

Она је истакла да овај фестивал, на извјестан начин, може бити културна, али и туристичка понуда и Зворника и Републике Српске.

Према њеним ријечима, на Фестивалу учествује 11 афористичара, што је много мање у односу на претходне фестивале, а све због епидемиолопшких мјера.

Селектор Фестивала хумора и сатире “Крива Дрина” Станислав Томић подсјетио је да се ове године фестивал ове врста одржава само у Зворнику, док се у нормалним околностима одржавао и у Бијељини и у Бањалуци.

“Ово је једини активни фестивал када је ријеч о овој години и сама та чињеница је довољна да покаже његов значај и колико утиче на креирање културне слике и идентитета града Зворника”, рекао је Томић.

Афористичар Александар Чотрић из Београда изразио је задовољство присуством на овом фестивалу пред зворничком публиком која, како је рекао, зна шта је добар афоризам.

“Фестивал је прилика да се поново нађу афористичари и понуде публици део свог стваралаштва, за разлику од прошле године коју нам је жукралаж пандемија вируса корона”, рекао је Чотрић.

Чотрић је поздравио зворничку публику афоризмом - “Дивим се Турцима, требало је са нама издржати пуних пет векова”.

И Зворничанин Милан Пантић, који пише афорзме, оцијенио је овај фестивал једна од најљепших манифестација на коју гости хумористи и сатиричари радо долазе.

Организатор овог фестивала, који прошле године није одржан збор вируса корона, је Народна библиотека и музејска збирка, а покровитељ Градска управа Зворник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана