Одржан фестивал фолклора "Лицидерско срце"

Срна
Одржан фестивал фолклора "Лицидерско срце"

ВИШЕГРАД - У Андрићграду је одржан Међународни фестивал фолклора "Лицидерско срце" који је окупио учеснике из Чешке, Грчке, Србије, Бугарске, Словачке и Републике Српске.

Фестивалу је претходио свечани дефиле улицама Вишеграда и пријем учесника у општини.

Међународном фестивалу је присуствовао и министар трговине и туризма Српске Денис Шулић, који је рекао да га радује то што сваке године у Вишеград и Републику Српску долази све више људи из различитих дијелова свијета.

-Сигуран сам да се осјећају као код куће и да ће упознати Српску као мјесто поносних и пркосних људи који воле да чувају своју културу и традицију, али исто тако да смо отворени за упознавање нових култура и традиција - истакао је Шулић.

Он је нагласио да му је посебни драго да се фестивал одржава у Андрићграду.

-Андрићград је мјесто које је директан доказ како ми кроз енергију предсједника Српске Милорада Додика и визију Емира Кустурице чувамо нашу традицију - рекао је Шулић.

Он је захвалио и шефу Представништва Српске у Србији Млађану Цицовицу који је истрајао да се овај фестивал већ 13 година одржава и у Српској.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић рекао је да је ово фестивал са којим се бришу границе, али зближавају људи и народи.

-Задовољство ми је да се фестивал и ове године одржава у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду, да покажемо да смо ми један народ са двије стране Дрине и да је ово прилика да упознамо обичаје и игре из свијета, али и да гости упознају српске игре и пјесме - истакао је Ђуревић.

Он је нагласио да је важно да се од заборава сачува оно што је остављено у насљеђе и да се сви потруде да их игра увијек спаја.

Фестивал "Лицидерско срце" трајаће до понедјељка, 19. августа, а одржава се у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду.

Организатор фестивала је Удружење грађана "Ера", а суорганизатори су град Ужице, Представништво Републике Српске у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана