Одржан 42. Украјински бал

Срна
Одржан 42. Украјински бал

ПРЊАВОР - Украјинско културно-умјетничко друштво "Тарас Шевченко" из Прњавора вечерас је било домаћин 42. Украјинског бала на коме се окупило око 200 људи, међу којима и они стигли из САД, Шведске, Аустрије.

Предсједник Друштва Иван Нешић рекао је Срни да је ово јединствена прилика да се на једном мјесту окупе сународници који се дуже вријеме нису видјели.

"Наши људи су свугдје у свијету. Вечерас је присутно око 200 гостију, међу којима их има из Шведске, САД, Аустрије, Хрватске", навео је Нешић.

Украјинском балу присуствовао је и отправник послова Амбасаде Украјине у БиХ Серхи Миниаило.

"Ово је једна од значајнијих манифестација за нас, посебно имајући у виду да су Украјиници у Прњавору заправо највећа национална заједница у БиХ", рекао је Миниаило.

Он је додао да ова национална мањина за очување свог идентитета велику захвалност дугује и локалним властима.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш похвалио је рад украјинских удружења на подручју ове локалне заједнице, те истакао да општина годинама подржава овај догађај.

"Украјинци у Прњавору живе равноправно са свим осталим народима и само су формално, по слову закона, национална мањина. Суштина је да је Прњавор једна заједница гдје сви заједно лијепо и сложно живимо", истакао је Томаш.

Одборник из реда националних мањина у Скупштини општине Прњавор Бранко Декет истакао је значај очувања традиције и блискости међу Украјинцима. "Морамо се држати заједно, чувати традицију и обичаје", рекао је Декет.

Госте Украјинског бала забављали су фолклорна група из Славонског Брода и украјински музички састав из Куле, а краћи програм припремили су чланови домаћег друштва "Тарас Шевченко".

Уприличени су и томбола са бројним наградама, као и такозвани плес срца, док су се на свечаној трпези нашли традиционални украјински специјалитети-пироге и боршч.

Према подацима Украјинско културно-умјетничког друштва "Тарас Шевченко", на подручју општине Прњавор живи око 1.200 Украјинаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана