Одржан 16. Гастро фест: Бардачке делиције привукле гурмане

Д. Ј.
Одржан 16. Гастро фест: Бардачке делиције привукле гурмане

СРБАЦ - Мирис пилетине на жару и рибљег паприкаша привукао је и ове године бројне посјетиоце из Српске на традиционалном Гастро фесту који је по 16. пут одржан у спортско-рекреационом центру Бардача код Српца.

Чак 45 такмичарских екипа сачињених од провјерених, али и мање искусних кулинарских мајстора имало је задатак да у року од два часа припреме јела по властитој рецептури која су морала задовољити укус шесточланог жирија. А судећи по реакцијама бројних пролазника који су жељно ишчекивали да испробају делиције, у томе су и успјели.

Награда за најбољи рибљи паприкаш припала је екипи “Дијана текстил” из Српца, друго мјесто Кафани “Александар Чупић” из Градишке, а треће Викендици “Мали рај” из Ножичког, док су најукуснију пилетину са роштиља припремили “Кокошари” из Ножичког, други су били “Ситнеши”, а трећи “Мали рај” из Ножичког.

Представник екипе “Мали рај”, која је освојила двије награде, Александар Њежић каже да се чланови њихове екипе често друже у локалној викендици и ту усавршавају кулинарске способности.

- Има нас много који се разумијемо у кување и једни су били задужени за припрему, а други за декорацију. Вјеровали смо да ћемо освојити награду за барем једно од наша два јела, а колико су била укусна, свједочи и велика посјећеност нашег штанда - рекао је Александар.

У такмичењу је учествовала и екипа “Дјеца цвијећа” која је на менију поред пилетине и рибе имала и јагњеће печење.

- Пласман нам није био важан. Наш специјалитет је био риба на шишу, али посјетиоци су нам највише навраћали због јагњетине која је сигурно била једна од најукуснијих - рекао је представник екипе Милан Савић.

У ревијалном дијелу програма одржано је такмичење у навлачењу конопца, а титулу најјаче, међу 12 екипа, однио је Уједињени равногорски покрет из Српца, док је најбржи пивопија био Александар Савановић из екипе “Как'ти как' твоји”. Одржан је и мини-сајам на којем су излагачи представили производе из домаће радиности, попут ракије, меда, боровнице, ароније.

Наступио је Ансамбл народних игара “Лијевче” из Разбоја, а приређена је и изложба око 200 фотографија насталих од 1900. до 2010. године које приказују живот сељака и обичаје у Бардачи. Организатор Гастро феста је била Туристичка организација Србац, а покровитељ општина Србац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана