Одржан 12. фестивал Козарски етно 2016: Промоција обичаја и сеоског туризма

Весна Поповић
Одржан 12. фестивал Козарски етно 2016: Промоција обичаја и сеоског туризма

Бањалука - Фестивал "Козарски етно" вјерни је чувар народних обичаја и традиције ових крајева, али и истински промотор сеоског туризма.

Манифестацију су по 12. пут организовали Туристичка организација Бањалука и Културно-умјетничко друштво (КУД) "Пискавица".

Један од најупечатљивијих садржаја представљених у Пискавици било је представљање обичаја извођења младе из куће. Поред тога, богата понуда традиционалних јела тог краја, рукотворине, ојкаче, свирање на тамбурицама трожицама и традиционална спортска такмичења привукла су пажњу великог броја посјетилаца.

- У програму, који је изведен у Пискавици, наступило је 400 чланова културно-умјетничких друштава из Србије, Пољске, Словеније, Бугарске и БиХ. Било је ефектно и прелијепо - казао је Младен Шукало из Туристичке организације.

Секретар КУД-а "Пискавица" Мирко Арамбашић је рекао да је, као и претходних година, одржано такмичење изворних пјевачких група са подручја Козаре у извођењу ојкача.

- Најбољи су били мушка пјевачка група "Ново Поткозарје" из Драготиње и женска пјевачка група "Другарице из младости" Верићи - Бистрица. На такмичењу у свирању тамбуре трожице побиједио је Милован Ћулум из Бистрице. Одржан је и семинар о теми "Пјесме, игре и обичаји Козаре, Лијевче поља и Баната" - казао је Арамбашић.

Незаобилазно је било и такмичење у бацању камена са рамена.

- Најбољи је био Драгоја Савановић родом са Змијања са резултатом од 15,40 метара. Други је био Славиша Анђић из Пискавице са 13,35, а трећи Бранко Флајник из Словеније са 12,85 метара - навео је Шукало.

Завршница манифестације је вечерас на тврђави Кастел, гдје ће бити неколико изложби и наступа фолклорних група. У 22.15 часова почеће фестивал свјетске етно-музике на којем наступају групе "Теодулија" из Србије, "Оратница" из Бугарске и домаћи "Сопот".

Холандски караван олдтајмера

Група Холанђана, која је са 500 аутомобила одлтајмера кренула у обилазак Европе, крајем седмице требало би да посјети Бањалуку.

- Биће то атракција коју очекујемо у четвртак или петак. Холанђани ће камповати у Крупи на Врбасу - рекли су у Туристичкој организацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана