Одлука о буџету општине Кнежево стигла до суда

Ведрана Кулага
Одлука о буџету општине Кнежево стигла до суда

Кнежево - Министарство управе и локалне самоуправе РС прослиједило је јуче Правобранилаштву РС тужбу против општине Кнежево која ће бити подигнута због неусвајања буџета за ову годину па ће коначну одлуку донијети суд.

Кнежево је од 1. јула у потпуној финансијској блокади јер, због политичких несугласница и отвореног сукоба између начелника општине Боре Шкељића и скупштинске већине, није усвојен буџет за 2015. годину. Општина је прво полугодиште функционисала захваљујући одлукама о привременом финансирању, али оне више не могу бити продужаване. Влада РС је пред истек одлуке о привременом финансирању за други квартал обуставила њену примјену, јер је Уставни суд РС претходно утврдио да је незаконита, јер је донио начелник, а не скупштинска већина.

Министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић позвала је супротстављене стране у Кнежеву уочи покретања судског поступка против општине да усвоје буџет.

- Буџет доноси Скупштина општине на приједлог начелника или на иницијативу одборника и имају могућност да то и ураде. Ако то не ураде у законом предвиђеном року, Министарство управе и локалне самоуправе ће их путем Правобранилаштва тужити и тражити од суда привремену мјеру финансирања у складу са законом - рекла је Решићева.

Предсједник Скупштине општине Кнежево Радован Марић рекао је јуче да су обавијестили Владу да Шкељић прави проблеме, а не они. Марић је нагласио да Скупштина редовно засједа и да су два пута стављали буџет на дневни ред, али да начелник не жели да им достави приједлог буџета.

- Доставићемо суду документа и материјале из којих се види да имамо капацитет да усвојимо буџет, а затражићемо да будемо учесници у спору и докажемо све како бисмо избјегли наметање буџета због самовоље начелника - рекао је Марић и додао да вјерује да ће суд на крају стати на њихову страну.

Шкељић није одговарао на телефонске позиве, а раније је истакао да неће користити буџет док га суд не наметне и да не види могућност договора са челницима актуелне већине у локалном парламенту. Додао је и да у протеклом периоду није било разговора са надлежнима у Влади, што је један од разлога за буџетске и друге проблеме у тој локалној заједници и кризу која се додатно продубљује.

Криза у Кнежеву траје још од јуна 2013. године када је формирана нова скупштинска већина коју чине одборници СНСД-а, СДС-а, СП-а и ПДП-а и дио одборника СзДС-а. Иако имају 11 од 19 одборничких мјеста, начелник сматра да они нису на легалан начин преузели већину.

Буџет са степеница

Због политичке кризе и лани су у Кнежеву преживљавали исте финансијске проблеме. Буџет за 2014. годину усвојен је тек у августу и то на степеницама испред зграде општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана