Одлични приноси и квалитет кукуруза

Милијана Латиновић
Одлични приноси и квалитет кукуруза

Бањалука - Берба кукуруза на пољима у Републици Српској приводи се крају, а приноси, који су у просјеку достизали осам тона по хектару, двоструко су већи него лани.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је кукуруз као једна од најзаступљенијих ратарских култура засијан на 140.984 хектара, те да је берба завршена на 90 одсто површина.

- Најбољи приноси остварени су на подручју бањалучке, приједорске и градишке подручне јединице, док је најмањи принос од око четири тоне у Сокоцу и Требињу уобичајен за те терене - рекли су у министарству.

Додају да су највеће сјетвене површине под кукурузом на подручју бијељинске подручне јединице, гдје је овом житарицом било засијано 39.860 хектара.

- Откупне цијене кукуруза варирају од 0,25 до 0,28 марака по килограму, а све у зависности од начина и времена плаћања. Уколико се кукуруз плаћа одмах при откупу, цијене су ниже и обрнуто - појаснили су у министарству.

Додају да у мјестима гдје није организован откуп постоји могућност складиштења кукуруза.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче да су приноси кукуруза у Посавини достизали и 12 тона по хектару.

- Кишни периоди су утицали на квалитет кукуруза који је ове године надмашио сва очекивања ратара. Произвођаче једино брине откупна цијена, која још није на завидном нивоу, али се надамо да ће, како вријеме буде одмицало, и цијена расти - рекао је Маринковић.

Пољопривредник из Лијевче поља Душко Бањац, који сваке године кукуруз сије на површини од пет хектара, каже да је и принос и квалитет кукуруза бољи него лани.

Добрим квалитетом кукуруза и високим приносима могу се похвалити и семберски ратари који су више од половине обрадивог земљишта у овој регији засијали овом житарицом.

- Жетва кукуруза у зрну је одавно завршена, а квалитет је изнад очекиваног, за разлику од лани када смо једва имали довољно да прехранимо стоку - рекао је предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић.

Јесења сјетва

Стојан Маринковић каже да је јесења сјетва у РС завршена на више од 50.000 хектара, те да је оптимални рок за сјетву пшенице одавно истекао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана