Одлетјела за сном у Абу Даби

Жељка Кокот
Одлетјела за сном у Абу Даби

Бањалука - Двадесетседмогодишња Бањалучанка Маријана Ћуп већ осам мјесеци живи свој сан радећи као стјуардеса за једну од најпрестижнијих свјетских авиокомпанија "Етихад ервејвз" из Уједињених Арапских Емирата.

Овој младој Бањалучанки живот се промијенио из коријена у јануару прошле године када се, из радозналости, пријавила на конкурс за посао стјуардесе, иако је по занимању дипломирани економиста.

- Летење је моја љубав. Не могу описати узбуђење које осјетим сваки пут када на разгласу чујем "Вежите појасеве, полијећемо", јер је то знак да још једна станица остаје иза нас док кроз облаке крстаримо до неке нове - каже ова дјевојка, која је за осам мјесеци посјетила више од 40 земаља и летјела од паклених врућина Сахаре до ледене свјежине московског Црвеног трга, и од малдивских пјешчаних плажа до залеђеног језера Онтарио.

- Никада нећу заборавити осјећај када сам на београдском аеродрому "Никола Тесла" први пут стала пред авион који ме је одвезао пут Абу Дабија у нови живот. Првих седам седмица провели смо на тренингу на "Етихадовој", академији након чега је почело наше путовање и каријера кабинског особља - каже стјуардеса и присјећа се дана за који није могла ни слутити да ће јој промијенити живот.

- Селективни процес састојао се из три фазе. Тестирано је наше познавање енглеског језика, а у другој фази задатак нам је био групно рјешавање постављеног проблема. Један од регрутера посматрао је нашу дискусију обраћајући пажњу на гестикулацију, говор, однос према осталим учесницима, те изношење сопствених и уважавање туђих идеја - каже Ћуп и додаје да је по завршетку ове фазе 25 кандидата подијељено у двије групе ради интервјуа са регрутером, који се састојао из низа питања о путовањима, навикама и познавању културе земље коју бисмо ускоро могли звати новим домом.

Слободне дане углавном проводи у Абу Дабију, али не прође дан да се не сјети своје Бањалуке, која јој недостаје.

- Стекла сам нова пријатељства захваљујући послу који нас је зближио, иако не потичемо из исте средине и не говоримо истим језиком, што је још једна од драгоцјености за коју захваљујем "Етихаду", у којем су услови за рад завидни - каже Маријана, која са осмијехом завршава дужности док истовремено, с нестрпљењем, чека нова путовања.

Дужности

Маријана Ћуп је испричала да је од тренутка јављања на дужност, па све до искрцавања посљедњег члана посаде из авиона, потребна пуна посвећеност и концентрација.

- Најљепши дио радног дана, уједно и богатство овог посла, јесте интеракција са путницима, што је најбољи начин да упознате нове земље и градове, упознајући људе који ту живе - каже Маријана Ћуп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана