Шта спутава Фочаке да иду на свјетска такмичења

Божица Млађеновић
Шта спутава Фочаке да иду на свјетска такмичења

ФОЧА - Захваљујући преданом труду, ентузијазму и таленту, млади шахисти из Фоче освојили су много титула на републичким такмичењима и упркос томе што имају врхунско умијеће у игри са фигурицама, хронични недостатак новца у Омладинском шаховском клубу “Девети јануар” онемогућава им да своје знање укрсте са свјетским шампионима, због чега им је неопходна помоћ шире друштвене заједнице.

Наставник вјеронауке у Основној школи “Веселин Маслеша” Радан Мимић, који је прије десет година дошао на идеју да покрене секцију шаха, рекао је за “Глас Српске” да му је циљ било дружење ђака са вршњацима, а медаље које су дошле награда су за уложени труд.

- Сваки просвјетни радник жели да помогне дјеци да виде нешто ново, да спознају да никада не треба исхитрено да реагују, већ да науче да контролишу своје поступке, а гдје ће то боље примијенити него у логичкој игри - рекао је Мимић.

Истакао је да је воља и жеља ђака на самом почетку била велика па је знао да одржи и десет часова седмично, умјесто предвиђена два.

- Посвећеност је омогућавала ђацима да буду међу најбољима те да престигну конкуренцију која је често била врхунска. Они нису поклекли, јер су сигурни у своје знање - навео је Мимић.

Локални турнири, како је рекао Мимић, их нису интересовали, јер су вјеровали у себе и знали да имају могућност за медаље на републичким такмичењима. Након двије године прву медаљу, и то са републичког такмичења, донијела је Миљана Гољубовић, ученица подручне школе на Броду. Послије су јој се придружила и дјеца из централне школе.

- Највише резултата остварили смо екипно, јер су играчи уједначени, због чега нас је тешко побиједити. Истина, на почетку смо освајали трећа мјеста, али смо убрзо стигли до врха и прије четири године постали прваци Републике Српске у шаху - појаснио је Мимић.

Непосредно прије достизања циља на републичком такмичењу, додао је он, на малим Олимпијским играма Републике Српске освојили су прво мјесто, што је био вјетар у леђа да раде боље и јаче него до тада.

- Нажалост на задњи куп смо успјели отићи само са кадетском екипом, јер нисмо имали новца да платимо смјештај за остале категорије, док омладинска екипа која је  четири године освајала лигу, ове није имала ни могућност да се појави на њој - рекао је Мимић и додао да је мало ко имао разумијевања за њих у првих шест година.

Према његовим ријечима, касније је општина увидјела њихов успјех те су сваке године издвајали више средстава из општинског буџета за њих.

- Усљед нестостатка новца, почео сам наплаћивати чланарине за најмлађе чланове, иако првих девет година то нисам радио. Од тог новца смо успјели отићи на пет турнира и то је одмах дало резултате, јер смо показали квалитет. Пласирали смо се на Свјетско првенство у Мамаји 2022. године, али смо смјештај за двије седмице платили из свог џепа, због чега је учествовање на сљедећем Свјетском првенству изостало - рекао је Мимић и додао да без помоћи родитеља не би успјели да догурају ту гдје су сад.

Редовним наступима на такмичењима у БиХ формирали су и државне прваке, док су на појединачном првенству Републике Српске 2023. освојили осам медаља, од чега три златне и по томе су постали најуспјешнији клуб такмичења. Осим тога освојили су и куп и прву лигу три године узастопно те су 2022. објединили као најуспјешнију, јер су освојили све титуле у једној години и тако постали и четврту годину заредом најуспјешнији клуб у Републици Српској.

- За даље успјехе и наступе добро би нам дошла финансијска помоћ, али и поред свих проблема у клубу влада одлично расположење и атмосфера. Сви смо свјесни да без одређених тешкоћа не би било ни резултата - навео је Мимић.

Иницијатива

Шаховска секција почела је у фочанској ОШ “Веселин Маслеша” и то у подручној школи на Броду. Иницијативом Александра Ковача 2019. године прерасли су у омладински клуб “Девети јануар”, који данас броји више од 40 чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана