Одијело дијели десет ватрогасаца

Јована Ивановић
Одијело дијели десет ватрогасаца

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Док неке ватрогасне јединице у Српској посједују најпрофесионалнију опрему, друге, поготово оне у мањим локалним заједницама, немају ни основно, па се тако дешава да чак десет ватрогасаца дијели једно одијело.

Како би заједничким снагама радили на побољшању услова рада и обезбјеђењу што квалитетније опреме за гашење пожара, четрдесетак ватрогасаца широм Републике одлучило је да оснује Удружење професионалних ватрогасаца - спасилаца Републике Српске, чије је сједиште у Источном Сарајеву.

- Идеја о формирању удружења родила се прије годину дана. Све је почело од разговора и пријатељстава на друштвеним мрежама, у жељи да сазнамо какав је положај колега у локалним заједницама у цијелој Српској - прича за “Глас Српске” ватрогасац из Билеће Драган Вучинић који је уједно и члан Управног одбора удружења.

Он истиче да су упознавање и дружење, али и проблеми са којима се суочавају ватрогасци били повод да се окупе.

- Жељели смо да чујемо мишљења колега, али и да нађемо потенцијална рјешења проблема с којим се суочавају ватрогасци. Ова идеја спојила је ватрогасце од Новог Града до Требиња - рекао је Вучинић који се против ватрених стихија бори већ 24 године.

Он додаје да ће удружење радити на унапређењу рада као и материјалног статуса ватрогасаца, а задатак у будућности је и ближа сарадња са надлежним институцијама и синдикатима.

Предсједник Управног одбора Удружења професионалних ватрогасаца - спасилаца Републике Српске Миле Вукман каже да опремљеност ватрогасних јединица у локалним заједницама варира.

- Док су неке јединице опремљене професионалном опремом, у другим, неразвијенијим локалним заједницама, чак десет ватрогасаца користи једно ватрогасно одијело - казао је Вукман.

Годину дана након првог састанка групе ватрогасаца у Братунцу, оснивачка скупштина удружења одржана је у Лакташима, у новембру 2021. године, а ових дана стигло је и рјешење о упису у судски регистар. Иако је ово почетак постојања удружења, за њега се, како кажу ватрогасци, надају да ће своју мисију живјети у пуном замаху.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана