Одборници скупштинске већине одали почаст Србима страдалим у Старом Броду

Срна
Одборници скупштинске већине одали почаст Србима страдалим у Старом Броду

СОКОЛАЦ Одборници скупштинске већине у Скупштини општине (СО) Соколац положили су данас вијенце на Спомен-обиљежје у Старом Броду на Дрини српским цивилним жртвама са подручја Сарајевско-романијске регије поводом обиљежавања 79 година од масовног покоља више од 6.000 српске нејачи у прољеће 1942.

Одборник СНСД-а у СО Соколац Страхиња Башевић рекао је Срни да се не смије заборавити Стари Брод, највећи и најмасовнији покољ недужних српских цивила.

Он је навео да су одборници данас посјетили Спомен-капелу у Старом Броду, положили вијенце на споменик и поклонили се сјенима страдалих.
Башевић је подсјетио да је најмасовнији покољ извршен 22. марта 1942. године на празник Младенци у мјесту Стари Брод на Дрини код Вишеграда, те да је међу страдалима велики број цивила био са подручја Сокоца.

Усташке јединице предвођене Јуром Францетићем су у прољеће 1942. године покренуле офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво са подручја источног дијела БиХ да би остарили свој циљ - границу Независне Државе Хрватске на Дрини.

Према до сада прикупљеним подацима, током ове офанзиве мучки је убијено више од 6.000 ненаоружаних српских цивила са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда који су покушавали прећи ријеку Дрину и потражити спас у Србији.

Велики број српске нејачи утопио се ненамјерно или намјерно бјежећи од убица.

У Старом Броду је 2008. подигнуто спомен-обиљежје као знак сјећања на овај усташки злочин. У септембру 2014. освештана је Спомен-капела, а у септембру 2019. и Спомен-музеј као знак сјећања на више од 6.000 српских цивила које су побиле усташе злогласне јединице НДХ „Црна легија“ у прољеће 1942. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана