Одборници Скупштине општине Србац прихватили повећање цијене воде: Већи рачуни обезбјеђују стабилност “Водоводу”

Дејан Јовичић
Одборници Скупштине општине Србац прихватили повећање цијене воде: Већи рачуни обезбјеђују стабилност “Водоводу”

СРБАЦ - Србачком “Водоводу”, коме недостаје 245.000 КМ да би покрио планиране трошкове пословања у овој години локални парламент дао је зелено свјетло за поскупљење воде у износу од осам одсто.

Замјеник директора “Водовода” Јефто Поповић рекао је да цијена воде није расла пет година, а у међувремену је дошло до разних поскупљења, због чега је предложио да рачуни у овој години буду већи за 15 одсто.

На сједници скупштинске комисије за буџет и финансије предложено је да се иде са минималним повећањем, а већином гласова на посљедњој сједници Скупштине србачког парламента прихваћен је приједлог Клуба одборника СНСД-а, НДП-а и УС-а да износи осам одсто.

- Водоводне цијеви и грађевински материјал су поскупјели за 50 одсто, а електрична енергија и погонско гориво за 20 одсто. То је највећим дијелом повећало наше трошкове које приход са садашњим цијенама не може покрити. Уз то имамо обавезе из ранијих година по кредитима и репрограмима у износу од око 180.000 КМ - рекао је Поповић.

Додаје да су због ниских цијена комуналних услуга и лошег пословања претходног менаџмента доведени у незавидну финансијску ситуацију, због чега су у посљедњих пет година, по основу разних дуговања, отплатили близу пола милиона марака.

- Обезбјеђењем додатних прихода на овај начин створили бисмо услове за увођење нових технологија и ширење водоводне мреже, нарочито када је ријеч о селима у Лијевче пољу - истакао је Поповић.

Одборница СДС-а Мара Цвијановић Делевић рекла је да увећање цијене воде у било којем обиму није реално, јер је то нови удар на џепове грађана.

- Кубни метар воде у Бањалуци кошта 0,84 КМ, а у Српцу 1,10 КМ, док би са повећањем од 15 одсто износило 1,26 КМ, што је превише. Требало би такође преиспитати да ли у предузећу постоји вишак радника - рекла је она.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић сматра да свако поскупљење није добро дошло, како за грађане, тако и за привреду, али да је ово неминовност.

- Минимално повећање може обезбиједити позитивно пословање “Водовода”. Чињеница је да ће морати бити одређених корекција у пословању, али је нужно обезбиједити квалитетно одржавање мреже и одређени стимуланс када је ријеч о платама стручних радника на терену - рекао је Драгосављевић.

Финансијски руководилац “Водовода” Дражен Стојковић рекао је да ће и поред чињенице да нису успјели добити тражено повећање од 15 одсто, уз максималне уштеде покушати остварити план пословања.

- Чињеница је да смо већ учинили одређене напоре да обезбиједимо додатна средства. Прошле године смо изградили нови потисни цјевовод од Пријебљега до Повелича и знатно смањили губитке на мрежи за свега неколико мјесеци. Успјели смо кориговати прекобројан број радника и у преговорима смо за ширење мреже на нова насеља. Једно од њих су Илићани гдје смо анкетирали мјештане који су веома заинтересовани за прикључење на градски водовод - рекао је Стојковић.

Он додаје да су због ниске цијене рада дошли у ситуацију да остану без својих најбољих кадрова, што би угрозило опстанак предузећа.

- Нисмо дуго повећавали плате радницима и тек недавно смо их повећали за пет одсто. Имали смо ситуацију крајем 2018. године да су нам због ниске цијене рада отишла четири стручњака у Њемачку и да нам се сада поново деси таква ситуација имали бисмо озбиљан проблем - истакао је Стојковић.

МЕГ пројекат

Замјеник начелника Српца Владимир Гужвић рекао је да је Општинска управа недавно ушла у пројекат МЕГ који имплементира УНДП у сарадњи са владом Швајцарске. Додао је да се у наредном периоду очекују грантови за инвестиције у комуналну инфраструктуру, прије свега у реконструкцију водоводне и канализационе мреже.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана