Одбор за здравство одржао предавања у Новој Тополи

Срна
Одбор за здравство одржао предавања у Новој Тополи

ГРАДИШКА - Одбор за здравство Актива жена СНСД-а Градишка организаовао је вечерас у Новој Тополи предавања о превенцији карцинома дојке, добровољном давалаштву крви и улози имунитета у превенцији ковид инфекције.

Предсједница Актива жена СНСД Градишка Рената Обрадовић Поповић рекла је да је један од основих циљева овог актива брига о здрављу жена.

Љекар у Болници Градишка Душка Вранић истакла је да су најважније мјере превенције карцинома дојке самопреглед и редован ултразвучни и мамографски дијагностички преглед.

Она је нагласила да је на то посебно потребно указати женама у сеоским срединама које немају прилику или навику да редовно одлазе на прегледе.

Специјалиста трасфузијске медицине Марија Цјетковић навела је да су мушкарци већином добровољни даваоци крви, али да је и много жена међу даваоцима и да су веома редовне када одлуче да дају крв.

"Код жена је дужи период између давања, четири мјесеца у односу на три мјесеца код мушкараца. Имају забрану након порођаја и теже подижу ниво жељеза у крви. Битно је и да немају здравствених проблема, као што су чести проблеми са штитном жлијездом и други хормонски поремећаји", нагласила је Цјветковићева.

Магистар фармације у Јавној здравственој установи Апотека Градишка Душка Срдић истакла је да ковид више и није толика непознаница и да је, осим епидемиолошких мјера и вакцинације, веома важно превентивно дјеловати и оснажити свој имунолошки систем конзумирањем одређених додатка исхрани.

"За одржавање имунитета веома важна је редовна физичка активност и довољно одмора и спавања, те избјегавање стреса и конзумације цигарета и алкохола", додала је Срдићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана