Одата почаст жртвама усташког покоља у Великом Паланчишту

Срна
Одата почаст жртвама усташког покоља у Великом Паланчишту

ПРИЈЕДОР- На партизанском гробљу и гробљу жртава фашистичког терора на Пухоринама у Великом Паланчишту код Приједора данас су положени вијенци и евоциране успомене на 402 цивила, међу којима је било 175 дјеце из овог и сусједних села, које су усташе побиле прије 82 године.

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Вељко Родић изјавио је новинарима да је ово сјећање на 21. октобар 1942. године, који ће остати забиљежен као најцрњи дан у историји Великог Паланчишта и околних села.

-Прије 82 године усташе су без икакве наредбе покупиле цивилно становништво у селу Паланчиште, одвеле их на три-четири локације, једна од њих била је ова Вујчића главица, па затим Вучковићи, поток Чикаре и ликвидирале их без испаљеног метка - камом, сјекиром, маљем, бајонетом, неким тупим предметима - рекао је Родић.

Он је додао да је у исто вријеме у Јеловцу, Међувођу и Паланчишту извршен злочин и убијена су 402 недужна цивила.

-Међу њима је било 175 дјеце до 14 година која су изгубила живот у том покољу. Село је изгубило 209 дјеце до 14 година и још 50 дјеце из Малог Паланчишта, па то је скоро једна школа - рекао је Родић.

Он је навео да се данас евоцирају успомене на то страдање и шаље порука цијелом свијету да овакве ствари више никада и нигдје не треба да се дешавају.

Вијенце на спомен-костурницу положили су представници Градске управе Приједор, СУБНОР-а Приједор и Козарска Дубица, приједорске Борачке организације, а на спомен-крст и делегације организација проистеклих из протеклог рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана