Одата почаст погинулим борацима из Ражљева и команданту Пеши

Срна
Одата почаст погинулим борацима из Ражљева и команданту Пеши

Брчко - Код спомен-обиљежја у Ражљеву код Брчког данас је служен парастос за 27 погинулих српских борца у протеклом одбрамбено-отаџбинског рату, а вијенци су положени на гроб Бошка Перића Пеше, ратног хероја из овог мјеста.

На спомен-обиљежја погинулим српским борцима вијенце су положили чланови породица погинулих, чланови јединице Бошка Перића Пеше, представници удружења проистеклих из протеклог рата, представници извршне и законодавне власти и бројни мјештани.

Предсједник брчанске Борачке организације Цвјетко Симић рекао је да је у Ражљеву традиција да на празник посвећен Светом Прокопију одају почаст онима који су стварали и бранили Републику Српску.

Он је изразио жаљење што се све мање људи одазива на овај дан сјећања на пале борце.

Ми ћемо покушати радити на томе да подсјетимо људе на то колико је важно сјећати се тих бораца, да дођу, да се помоле Богу и одају им почаст”, истакао је Симић.

Мјештанин Милутин Бјелогрлић рекао је да ће на млађе нараштаје пренијети шта се догађало у протеклом периоду како никада не би заборавили јунаке протеклог рата.

“Мјесна заједница Ражљево сваке године, на дан Светог Прокопија, организује сјећање на нашу браћу по крви, вјери и оружју који су положили своје животе и уградили их у темеље Републике Српске, бранећи српску земљу, српску нејач и српска огњишта. Нека им је вјечна слава и велико хвала”, рекао је Бјелогрлић.

Након парастоса у центру Ражљева, присутни су се обишли гроб Бошка Перића Пеше, чија сестра Ружица Перић каже да увијек са истом тежином у грудима долази на гроб свог брата.

“Веома сам захвална свим пријатељима, његовим саборцима, што и послије толико година обилазе његов гроб. Драго ми је када видим колико га се људи сјећа. А како је нама кад дођемо на ово мјесто, то само ми знамо, не могу вам то описати”, рекла је Перићева и додала да је тачно то што сви говоре да је био посебан и храбар.

Бошко Перић Пеша, након што је у рату више пута био рањен, погинуо је 14. новембра 1994. године на брду Лисача на Мајевици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана