Од Владе Српске 120.000 КМ за реконструкцију школе у Батковићу

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- Помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Републике Српске Наташа Цвијановић посјетила је данас подручно одјељење Основне школе "Свети Сава" у насељу Батковић код Бијељине, за чије реновирање је Влада Републике Српске обезбиједила 120.000 КМ.

"Влада Републике Српске већ од 2011. године обезбјеђује значајан износ за бесплатне уџбенике ученицима од првог до четвртог разреда, односно скоро пола ђака који похађају основну школу", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да право на бесплатне уџбенике имају и ученици који су побједници републичких такмичења, као и свако треће и наредно дијете у породици.

Цвијановићева је новинарима рекла да је Влада Републике Српске ове године обезбиједила 4,5 милиона КМ за набавку уџбеника, као и да је прије 15 дана донијела закључак и одлуку да се обезбиједи додатних 1,7 милиона КМ због поскупљења уџбеничких комплета.

Она је напоменула да широм Републике Српске у овој години има уписаних 125 првачића више, те указала да се у мањим заједницама наставља тренд опадања њиховог броја, али се у другим биљежи повећање.

"Сада ћемо радити анализу и видјети због чега је то и шта се десило", рекла је Цвијановићева.

Она истиче да је охрабрујуће што се повећава број захтјева родитеља из иностранства за нострификацју диплома њихове дјеце.

Директор Основне школе "Свети Сава" у Батковићу Ђорђе Мирковић истакао је да је захвалан српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједнику Српске Жељки Цвијановић, премијеру Радовану Вишковићу, али и народном посланику Драгану Кнежевићу, који је из овог мјеста, те Министарству просвјете и културе Српске, јер средствима која су обезбијеђена могу да започну са реновирањем објекта.

"Школа ће сада да има нове и боље услове за рад. Биће топлије јер радимо фасаду. Школа је изграђена 1974. године и мало је улагано у њу", рекао је он.

Мирковић каже да у овом подручном одјељењу имају два првачића више ове године, а у комплетној школи њих 40.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Драган Кнежевић изразио је задовољство што основна школа у Батковићу добија ново рухо, захваљујући инвестицији Владе Српске.

"Срећан сам јер, бавећи се политиком, знам да свако од нас треба да остави нешто корисно", рекао је Кнежевић и захвалио Додику, Цвијановићевој и Вишковићу што су осмислили програм јавних инвестиција Републике Српске.

У овој години Министарство је издвојило два милиона КМ за санацију 24 објекта основних школа, а на основу приоритетних потреба за улагањима у школске објекте у Републици Српској.

Новац је издвојен за санацију школских објеката, замјену столарије, обнову фасада, санацију гријања и замјену кровова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана