Од три мрвице до три хероја

Јасна Драгојевић
Од три мрвице до три хероја

Бањалука, Језеро - Давид, Данијел и Дарио Ћосић, који су рођени са непуних седам мјесеци, због чега су их прозвали мрвицама, постали су прави мали хероји успјевши да се изборе за живот.

Ови малишани, који су на свијет дошли крајем октобра, сваким даном напредују, а у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС под будним су оком љекара.

Њихова мајка Зорана Вујић каже да би бебе још неко вријеме требало да буду у инкубаторима, послије чега ће отићи у свој дом у Језеру, гдје их чекају тата Един, двије сестре и брат.

Ова вишечлана породица примјер је да су чуда и те како могућа. Иако јој је ово био четврти пут да остане у другом стању, Вујићева је схватила да ће поново постати мајка тек у поодмаклој трудноћи.

- Тек у петом мјесецу трудноће сам сазнала да ћу поново постати мајка. То је био шок за цијелу породицу, а изненађење је било још веће када смо сазнали да носим тројке - присјећа се Вујићева.

Додаје да се њено изненађење и изненађење супруга Едина Ћосића врло брзо претворило у бескрајну срећу.

Ова тридесетдвогодишња мајка каже да су тројке зачете природним путем, а царски рез је обављен 23. октобра.

- Дјечаци су по рођењу имали нешто више од килограма. Стално их обилазим, бодрим их, гледам како напредују и пресрећна сам што су све већи и тежи - рекла је Вујићева.

Навела је да једва чека да иде кући и додала да је задовољна третманом у УКЦ-у.

Зорана је мајка и петнаестогодишње Јање, тринаестогодишње Милене и једанаестогодишњег Ненада.

- Дјеца се радују браћи и уживају у припремању собе за бебе. Старија дјеца ће нам помоћи око малишана и сигурна сам да неће бити никаквих проблема - нагласила је Вујићева.

Иако немају стално запослење и дјецу подижу тако што раде на дневницама, Вујићева каже да се не плаше како ће сада бринути о шесторо дјеце. Поручује да је најважније да су њихови мезимци здрави, а за остало ће се лако снаћи.

Вујићева додаје да немају ни сопствени кров над главом те да живе у привременом смјештају који су добили од општине Језеро. Ипак, весеља и осмијеха у њиховом дому не мањка.

У васпитању Давида, Данијела и Дарија помоћи ће и баке и деке, али како кроз смијех каже мајка, са досадашњим искуством моћи ће то и сама.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите РС Љиљана Иванчић рекла је јуче да је потребно подићи свијест јавности о пријевремено рођеној дјеци и помоћи њиховим породицама и родитељима.

Иванчићева је рекла да у УКЦ РС преживи више од 90 одсто пријевремено или прематурно рођене дјеце. Генерални директор УКЦ-а Српске Мирко Станетић рекао је да је та здравствена установа способна да у потпуности збрињава пријевремено рођену дјецу и дјецу са малом тјелесном тежином. У Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ-а РС је закључно са 1. октобром пријевремено рођено 258 беба.

Удружење

Предсједник новооснованог Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце "Мрвице" из Бањалуке Јелена Глишић рекла је да прикупљају донације за побољшање услова боравка родитеља и лијечења дјеце у здравственим установама.
Глишићева је поводом Свјетског дана прематуритета уручила захвалнице заслужним љекарима УКЦ-а Српске и другим особама и организацијама које помажу удружењу.
Међународни дан пријевремено рођене дјеце, 17. новембар, у Бањалуци је обиљежен полагањем вијенца код споменика 12 беба и шетњом чланова Удружења "Мрвице" до парка "Петар Кочић", гдје су симболично пуштени љубичасти балони.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана