Од сутра електронска пријава рођења дјетета

СРНА
Foto: СРНА

ПРИЈЕДОР - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић најавила је да ће град Приједор од сутра бити увезан у систем е-беба који омогућава електронску пријаву рођења дјетета.

“Најважније је да родитељи више не морају ићи од шалтера до шалтера када им се роди дијете, него ће се кроз овај пројекат унос одвијати електронским путем”, рекла је Јујићева новинарима у Приједору након састанка са градоначелником Далибором Павловићем.

Она је навела да ће родитељи на кућну адресу добијати први извод из матичне књиге рођених и увјерење о држављанству за своје новорођено дијете који су бесплатни.

Јујићева је рекла да матичари града Приједора данас похађају онлајн едукацију за пројекат електронске пријаве рођења дјетета, те истакла да су до сада у овом систему Добој, Градишка, Невесиње и Зворник.

“Ово је веома значајан пројекат са аспекта Владе Републике Српске. Циљ пројекта је да се све болнице које имају породилиште увежу у овај систем и да цијела Република Српска буде покривена на овај начин”, нагласила је Јујићева.

Она је додала да је тема састанка са градоначелником Приједора била и централна база другог примјерка матичних књига, наводећи да град има четири мјесне канцеларије - Омарска, Козарац, Ракелићи и Љубија, које су уписане у централну базу другог примјерка матичних књига.

“Степен верификације је нешто нижи у граду Приједору, али из оправданих разлога, с обзиром на то да су у претходном периоду имали извјесних техничких проблема. Министарство управе и локалне самоуправе у сарадњи са матичарима града Приједора настоје да се ти дупли уписи елиминишу и повећа степен верификације”, истакла је Јујићева.

Градоначелник Павловић рекао је да је упис у матичне књиге рођених у протеклом периоду био успорен и да је разговарао са Јујићевом о томе да се тај сегмент убрза што је више могуће.

“У Градској управи данас ће бити обука за све наше матичаре. Такође ће и у болници бити обука за запослене који ће уносити те податке и већ од сутра ће ова апликација бити доступна и у функцији, тако да ће информације бити брже доступне”, додао је Павловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана