Оцу и сину, који преживљавају сакупљајући лименке, изгорјела кућа

ГС
Foto: Независне новине

ВЕЛИКА КЛАДУША - Велика несрећа погодила је недавно Решида и Сафета Нухановића, оца и сина, који живе у насељу Пољана, у околици Велике Кладуше, када је пожар захватио кућу у којој живе, а том приликом изгорио је дио објекта.

Њих двојица већ годинама живе у веома лошим условима, а преживљавају тако што сакупљају и потом продају лименке, те остали отпад. Припадници Ватрогасне јединице из Велике Кладуше спријечили су да изгори комплетна кућа, а отац и син су сада приморани да бораве у још тежим околностима него раније.

Треба рећи како је Решид дуго година радио у "Агрокомерцу", али да као већина радника овог некадашњег економског гиганта, због познатих околности и привредне пропасти предузећа, није стекао право на пензију нити било какав вид социјалног и здравственог осигурања.

Његовом сину је 20 година и ради се о особи с потешкоћама у развоју, због чега Сафет није похађао школу, а једно вријеме био је укључен у активности локалног удружења које ради с таквим особама.

Отац и син живе од скромне зараде у кући коју је Решид изградио у периоду прије рата, док је још био у радном односу.

"Новца да обновимо оно што је пожар уништио немамо, јер и овако једва преживљавамо", каже старији Нухановић.

Каже како већ пуних 17 година живе без струје која им је искључена јер је нису могли плаћати, док воду користе с оближњег изворишта.

Стање у којем бораве је очајно, а сама кућа више личи на неку депонију него на породични дом достајан живота. За тешку судбину оца и сина сазнали су Кладушчани који су окупљени у неформалну групу названу "Екипа с терена". Ради се о људима који се баве различитим пословима, а повезује их љубав према спорту, па се седмично више пута окупљају и упражњавају спортске активности.

Како каже Сенад Шехић, један од чланова ове групе, организовали су хуманитарну акцију те сами већ прикупили значајну количину хуманитарне помоћи с циљем да помогну оцу и сину, преносе Независне.

"Жеља нам је да им створимо колико-толико пристојне услове, да могу да бораве у својој кући. Ради се о особама које никада нису тражиле туђу помоћ, успијевају некако преживјети, али сада је ситуација када им заиста треба помоћи", каже Шехић.

Према његовим ријечима, у протеклом периоду успјешно су организовали и провели низ хуманитарних акција те помогли великом броју унесрећених, па се надају како ће тако бити и овога пута. Сви који желе да се укључе у хуманитарну акцију више информација могу добити на Фејсбук страници "Екипа с терена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана