Очеви ријетко закораче у рађаоницу

Милијана Латиновић
Очеви ријетко закораче у рађаоницу

Бањалука - Присуством у порођајној сали приликом рођења бебе могу се похвалити само ријетки очеви у Републици Српској који су надвладали страх, а радост доласка на свијет новог живота подијелили са својим супругама.

Иако породилишта у највећим болницама у РС пружају могућност да уз трудницу на породу буде присутан супруг или друга особа од повјерења, ријетки су они који ту шансу искористе. У већини случајева, мала заинтересованост је посљедица страха. Ипак, у односу на претходне године, осјети се благо повећање заинтересованости очева да присуствују чину рођења дјетета.

Добојска болница "Свети апостол Лука" међу првима је у Српској увела могућност присуства оца на порођају. Од 2002. године у овој здравственој установи постоји одвојена порођајна сала са апартманом који се за дан боравка плаћа 50 КМ. Начелник Службе за гинекологију и акушерство Гордана Средановић истиче да нема тачну евиденцију, али да је било доста храбрих очева који су били уз своје супруге.

- Уз доста зноја, сивих лица и суза успјели су издржати до краја, пресјећи пупчану врпцу и на тај начин дати допринос свом нараштају. Срећни смо када можемо пружити такву услугу - казала је Средановићева.

Драган и Сандра Продић били су први брачни пар у Добоју који је 2003. године искористио ову могућност.

- Био сам пресрећан, а супрузи је годило моје присуство. То је најрадоснији догађај у мом животу. Постојала је одређена доза треме, али су радост и срећа, када сам узео у наручје сина Николу, надвладали све страхове - испричао је Драган.

Три године касније, он је, као тата са искуством из порођајне сале, присуствовао и рођењу другог сина.

- Другом сину Ивану пресјекао сам пупчану врпцу. Мислио сам да ће бити лако, а у ствари није било. Све у свему, искуство је било непроцјењиво - казао је Драган и поручио свим будућим родитељима да буду једно другом подршка и да обоје учествују у доласку на свијет њихових потомака.

У Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС од почетка ове године порођају је присуствовала 31 особа од повјерења.

Кажу да се број заинтересованих повећао откад је донесена одлука да се присуство не наплаћује по дотадашњој цијени од 500 КМ, већ да буду наплаћени само трошкови једнократне опреме који коштају 20 КМ. Истичу да је пракса показала да интересовање за присуство порођају углавном показују млађи мушкарци.

- Свакој породиљи је лакше када је уз њу блиска особа, због тога што се осјећа сигурније, много је смиренија, лакше прати упутства и сарађује са медицинским особљем - истакли су у УКЦ РС и додали да није дозвољено снимање порођаја.

У болници у Источном Сарајеву кажу да до сада ниједан отац није изразио жељу да буде у рађаоници.

Уводили мужеве да смире породиље

Начелник Гинеколошко-акушерског одјељења Болнице "Др Младен Стојановић" у Приједору др Дрена Гаврановић-Вујовић истиче да је од почетка године у овој здравственој установи било 711 порођаја те да ниједан отац није изразио жељу да присуствује рођењу свог дјетета.

- Раније смо имали неколико случајева да се жене не понашају примјерено, а самим тим губе снагу и не желе да слушају савјете како да се понашају па смо им уводили мужеве да се бар мало смире и сарађују - рекла је Гаврановић-Вујовић и додала да се један супруг онесвијестио ушавши у порођајну салу, па су онда морали да се побрину и за њега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана