Обуставити повећање цијена комуналних услуга у Добоју

Срна
Обуставити повећање цијена комуналних услуга у Добоју

Добој - Клуб одборника СНСД-а и СП-а у Скупштини града Добој захтијевају да се сазове ванредна сједница Скупштине града и ван снаге ставе, како наводе, незаконите одлуке о повећању цијена комуналних услуга, те да се одвоз комуналног отпада повјери Дирекцији за изградњу и развој града.

Одборници СНСД-а и СП-а упутили су данас јавни позив предсједнику Скупштине Есмину Махмутовићу и градоначелнику Обрену Петровићу да се одржи ванредна сједница Скупштине града у складу са Пословником о раду Скупштине.


Одборници позивају Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске да изврши надзор и утврди да ли је Скупштина града овлаштена да разматра и даје сагласност на цијене комуналних услуга - гријање, вода и одвоз смећа.

Они позивају Министарство да утврди да ли Скупштина града може повјерити послове одвоза комуналног отпада Дирекцији која, како наводе, није основана нити регистрована за обављање комуналне дјелатности.

Оборници СНСД-а и СП-а позивају Републичку управу за инспекцијске послове да изврши инспекцијски надзор и утврди да ли постоји образложен приједлог за повећање цијена комуналних услуга, да ли је у складу са Законом о комуналним дјелатностима, да ли је, када и који орган комуналног предузећа донио одлуку о повећању цијена комуналних услуга, те да ли је дошло до повећања цијена електричне енергије која је наведена као разлог повећања комуналних услуга.

Из СНСД-а и СП-а истичу да је одлука о повећању цијена комуналних услуга незаконита, те да одредбама Закона о управи и локалној самоуправи и Статута града Добој није прописана надлежност Скупштине да одлучује о питањима сагласности на повећање цијена комуналних услуга, већ је то надлежност градоначелника или органа управе којег он овласти.

"Оваквом одлуком Скупштина града амнестира предлагаче/градоначелника и градску управу/ од одговорности за јасну незаконитост и штету нанесену грађанима Добоја", наводи се у јавном позиву.

Из СНСД-а и СП-а истичу да је Скупштина Града послове одвоза комуналног отпада, без тендера, повјерила Дирекцији која није регистрована за комуналне дјелатности.

"Истом одлуком Дирекција је овлаштена да послове одвоза комуналног отпада може повјерити и другом комуналном предузећу, а такво је већ основано /жЈосиповићж/, иако нема механизацију, контејнере, постројење за раздвајање отпада нити раднике", наводе из СНСД-а и СП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана